Kokande Hovet kan knäcka Norrena

Måste undvika kramp och vätskebrist

Foto: Bildbyrån/Scanpix
HOCKEY

JÖNKÖPING. Heta Hovet är målvakternas mardröm.

I dag måste Linköpings Fredrik Norrena undvika kramp och vätskebrist i den kokande arenan.

– Han har egna rutiner som han följer väldigt noggrant, säger Lasse Törnholm, lagets fystränare och kostexpert.

Scandinavium i Göteborg är sedan länge ökänd för att vara extremt varm.

Men numera räknas Hovet som är den hetaste elitseriearenan.

Hovet är en gammal arena med låg takhöjd. Efter publikboomen i Stockholm är det ofta fullsatt, något det även blir i dagens semifinal mot Linköping.

Kombinationen gör att det blir extremt varmt för spelarna nere på isen.

Extra jobbigt har målvakterna som, till skillnad från utespelarna, inte får byta och dessutom har väldigt stora skydd på sig.

Wesslau bröt

Förra säsongen tvingades Djurgårdens Gustaf Wesslau bryta en match på Hovet efter att han hade drabbats av akut saltbrist. En direkt följd av att han hade svettats extremt mycket.

I höstas var värmen på Hovet nära att knäcka Färjestads Henrik Karlsson, som fick krampkänning under en match mot Djurgården.

I dag är det Fredrik Norrenas tur att möta den tryckande hettan.

”Speciell rutin”

– Norrena har en speciell rutin kring sitt vätskeintag. Han dricker alltid en halv liter vatten och en halv liter sportdryck före matchen och i varje periodpaus. Det är han jättenoga med. Sedan vill han alltid ha sin vattenflaska från båset fem minuter in i varje period, säger Lasse Törnholm.

Fredrik Norrena har valt att inte göra några tidningsintervjuer under slutspelet. Men hans kollega i Linköping, Christian Engstrand, vet vad det innebär att vara målvakt på Hovet.

– Det är stor skillnad mot många andra arenor, speciellt när det är fullsatt. Ett par grader varmare gör en hel del, och man svettas väldigt mycket. Man ska alltid vara noggrann med förberedelserna, men på Hovet gäller det att vara extremt noggrann, säger Engstrand.

FAKTA

TVÅ MÅLVAKTER SOM KNÄCKTES AV VÄRMEN PÅ HOVET

September 2008

Gustaf Wesslaus elitseriedebut slutar med kollaps. Efter två perioder mot Färjestad tvingas 23-åringen att ge upp efter att ha drabbats av akut saltbrist. Orsaken är att han svettats väldigt mycket och samtidigt druckit stora mängder vatten. Något som fått kroppens salthalt att dala. Wesslau får snabbt dropp och faran är över.

September 2009

På Hovet gör Färjestads målvakt Henrik Karlsson gör sin andra match efter sex veckors skadefrånvaro. Karlsson storspelar och Färjestad vinner med 1–0 inför en utsåld arena. Men flera gånger under matchen tvingas FBK-målvakten åka ut till båset med krampkänningar.

Så gör LHC-spelarna för att undvika vätske- och saltbrist

EXTRA VÄTSKA

Dricker mycket och framför allt kontinuerligt dagarna före match. För målvakterna gäller det att fylla på med extra mycket vatten, salter och mineraler under själva matchen, men framför allt dygnen före nedsläpp.

SPORTDRYCK

Dricker inte bara vatten utan kombinera med sportdryck. Annars svettas man ut alla salter och mineraler ur kroppen. Dessutom kompletterar spelarna, ofta efter matcher och träningar, med resorb brustabletter som återställer kroppens vätske- och saltbalans.

JORDNÖTTER

Jordnötter är ett sätt att tillföra kroppen mer salt. I Linköpings omklädningsrum finns under matchdag skålar med cashewnötter som spelarna kan äta.

LITE KAFFE

Undviker allt för stora mängder kaffe som är vätskedrivande. Däremot går det bra att dricka små doser kaffe.