Så ska Djurgården knäcka storfavoriten

En nyckel Målvakten Gustaf Wesslau är en av Djurgårdens tre nycklar i finalen. Här klappas han om av Marcus Nilson efter segern över Linköping. FOTO: SCANPIX
HOCKEY

Djurgården har kört över både Brynäs och Linköping på väg mot finalen.

Där väntar seriesegrarna och storfavoriten HV 71.

– Vi ska mala ner HV 71 också, säger centern Jacob Josefson.

Efter 4–1 i matcher mot Brynäs i kvartsfinalen var det många som tippade att semifinalen mellan Djurgården och Linköping skulle bli en stentuff serie, förmodligen över sju matcher.

Det blev en ren transportsträcka för Djurgården som hela tiden gått runt på fler kedjor än sina motståndare.

Inför finalen mot HV 71 är planen densamma.

”Ska mala ner dem”

Motståndet ska malas ned.

– Byte efter byte, match efter match. Vår tanke är att mala ner på samma sätt, säger Timmy Pettersson som menar att HV 71 inte är speciellt bra utan puck eller i spelet i den egna zonen.

– De var överlägsna i grundserien och har inte tillbringat speciellt mycket tid i egen zon. Deras forwards är inte vana vid att spela det enkla spelet i egen zon och deras backar vill helst spela i anfallszon. Det kan vi utnyttja.

Det låter likadant, oavsett vem man pratar med.

– Vi ska mala ner HV också. Får vi inte utdelning i den första matchen så är det bara att fortsätta, så kommer det i tredje, fjärde och femte matchen, säger Jacob Josefson.

Målvakten Gustaf Wesslau:

– Vi har en jäkla bredd, det är bara och kolla hur vi har nött ner både Brynäs och Linköping. Vi kan säkert lyckas mot HV också.

”Har inte orkat”

Enligt Marcus Krüger har Djurgårdens taktik tagit udden av motståndarna så mycket att de inte ens har orkat ställa till med några klassiska slutspelstjafs.

– Dom har inte orkat, eftersom vi har spelat så som vi har gjort. Vi känner oss riktigt starka och vi går för att vinna det här nu.

Djurgårdarna passar också på att skicka en liten ”hälsning” till Stefan Liv.

– Vi har en bättre målvakt än vad de har, Wesslau är hetare än Liv. Jag menar, det är bara att kolla hur Gustaf har spelat i slutspelet. Okej att Liv har rutin och varit med och vunnit tidigare, men nu är det Gustafs tur, säger Nicklas Danielsson.

FAKTA

Djurgårdens tre nycklar

BREDDEN

Djurgården har gått runt på fyra (ibland fem) kedjor under hela slutspelet och det har kostat på – för motståndarna. Dessutom producerar samtliga kedjor och Djurgården kryllar av matchvinnare.

MÅLVAKTEN

Gustaf Wesslau är i sitt livs form och har varit ett riktigt monster så här långt i slutspelet. Stefan Liv har sett mänskligare ut och vad händer när det börjar vina forwards framför näsan på honom?

PUBLIKEN

Stämningen på Globen och Hovet har varit elektrisk så här långt under slutspelet och den lär inte bli sämre i finalserien. Publiken i Stockholm suktar efter en framgång samtidigt som publiken nere i Kinnarps Arena har en tendens att vara lite kräsna.