Tipsen: Så ska HV 71 knäckas

Djurgården får hjälp – av Timrå och Skellefteå: ”Vi vet vad som väntar”

Foto: BILDBYRÅN, GUSTAV GRÄLL, PER GROTH
HOCKEY

HV 71 ska läsas sönder inför SM-finalen.

Då tar Djurgården hjälp av ex-djurgårdarna Charles Berglund och Hans Särkijärvi.

– Jag har ringt och pratat med både ”Challe” och ”Säcken”, berättar Djurgårdens assisterande tränare Tomas Montén.

Montén.

Hans Särkijärvi och Charles Berglund var Djurgårdens tränarpar under två säsonger innan de tog över huvudansvaret i Timrå respektive Skellefteå.

Just de två lag som HV 71 har slagit ut på sin väg till finalen.

”Färsk information”

Tomas Montén har bra kontakt med både Berglund och Särkijärvi och nu när HV 71 ska scoutas inför finalserien har han tagit hjälp av tränarkollegorna.

– Vi har bra koll på HV, men det skadar aldrig att få lite färsk information från tränare som mött dem under slutspelet, säger Montén.

Och Montén har fått en hel del goda råd att ta med sig till finalmatcherna, men han är hemlighetsfull med detaljerna.

Framför allt har Särkijärvi och Berglund kommit med tips om spelet i power play och box play, så kallade special teams.

– Jag har mest snackat power play med Challe och box play med Säcken. Timrå lyckades extremt bra mot HV i just power play. De hade många backskott och mycket trafik framför (Stefan) Liv, säger Montén.

– Skellefteå lyckades, bortsett från den sista matchen, bra i box play. De lyckades hålla en bra box och klarade av att störa HV-spelarna.

Montén försöker tona ner betydelsen av kompishjälpen från Berglund och Särkijärvi.

Värdefulla detaljer

– Till 95 procent vet vi vad som väntar, träningsmatcher inräknade har vi ändå mött HV sju gånger under säsongen. Det finns inga direkta hemligheter, men det finns alltid detaljer som kan vara värdefulla. Spel i numerärt över- och underläge är definitivt en sådan sak.

Montén har även sett några av HV 71:s semifinalmatcher mot Skellefteå på dvd.

– Rent scoutingmässigt la vi nog mest kraft på Brynäs i kvarten. Både Linköping och HV 71 har så många individuellt skickliga spelare som gör dem mer svår-scoutade.

FAKTA

5 NYCKLAR – DET HÄR MÅSTE DIF GÖRA

1. HÅRD PRESS PÅ BACKARNA

HV är ett offensivt lag som trivs betydligt bättre i den offensiva zonen. För Djurgården gäller det att stressa och sätta tryck på HV-backarna djupt ner i försvarszon.

Djurgårdens torpeder som ska stressa HV: Jimmie Ölvestad, Christian Eklund, Mathias Tjärnqvist.

2. SPELA TUFFT PÅ PETRASEK

David Petrasek är lagets viktigaste back, både defensivt men framför allt offensivt. Får Petrasek styra som han vill är Djurgården illa ute, men lyckas de störa honom kan Petrasek tappa humöret.

Petraseks supersäsong: 52 matcher, 15 mål, 38 assist, 12 power play-mål.

3. TRAFIK FRAMFÖR STEFAN LIV

Stefan Liv är en förhållandevis liten målvakt som är extra sårbar när han inte får den hjälp han behöver av sina backar. Något Timrå utnyttjade i framför allt power play.

Stefan Livs slutspelsstatistik i år: 10 matcher, 230 skott på mål, 209 räddningar. 2,07 insläppta mål per match, 90,87 i räddningsprocent (sexa i slutspelet).

4. NEUTRALISERA POWER PLAY

HV 71:s power play är välkänt för sin skicklighet och effektivitet. Djurgården måste få stopp på i första hand Johan Davidsson & Co.

HV 71:s fruktade power play: 61 power play-mål på 238 försök i grundserien. 25,63 procents effektivitet. Bara Linköping var bättre.

5. UTNYTTJA HV:s SVAGA BOX PLAY

Det har blivit bättre, men fortfarande är HV:s box play sämst i slutspelet. Laget har varit svagt framför egna målet och inte visat den rätta offerviljan när det gäller att täcka skott.

Timrås power play i kvartsfinalerna mot HV 71: 20 power play-försök, totalt 28,02 minuter. 8 mål – 40 procents effektivitet.