HÅRDE HARDY

”Det smeknamnet ska vi hålla vid liv”

HOCKEY

Han framställs ofta som hård, butter och tvär.

Men när vännerna ska beskriva Hardy Nilsson, 62, pratar de om en skön lirare med humor och självdistans.

Här försöker vi tar reda på vem han egentligen är, denne Dr Jekyll och Mr Hyde.

För Sportbladet berättar Djurgårdens tränare att han är dum i huvudet, varför han föraktar media och om hur man blir en vinnare.

När förre tränarkollegan Mats Waltin, veteranen Nichlas Falk och assisterande tränaren Tomas Montén ska beskriva Hardy Nilssons styrkor som ledare ger de samma svar – hans enkelhet och tydlighet.

– Jag lägger stort värde i att folk begriper vad jag säger. Det är väl för att jag är så dum i huvudet själv som jag vill att det ska vara tydligt. När man jobbar i en så här stor grupp vill man inte ha några långbänkar. Det vet jag själv när man lyssnar på ett föredrag, efter ett tag somnar man, säger Hardy Nilsson när Sportbladet träffar honom på Hovet inför SM-finalen.

Hardy förklarar vänligt men bestämt att intervjun ska bli kort. Inget dravel.

Är du en dålig förlorare?

– Om man inte kan lära sig att förlora blir man aldrig en vinnare.

Är du en vinnare även när du spelar sällskapsspel med familjen?

– De har slutat spela med mig eftersom jag vinner allt.

Har du något favoritspel?

– Poker. Men det var mest tidigare, i dag finns det ju ingen som spelar poker. Det ska bara vara det här Texas hold’em, men det är inte poker för mig.

Är det för avancerat?

– Nej, för simpelt.

Du gillar även trav. Har du fler fritidsintressen?

– Ja, golf.

I golf har många spelare mentala rådgivare. Varför har inte Djurgården en egen psykolog i laget?

– Vi har en jävla massa psykologer i laget. Ingen utbildad dock, så det är svartjobbare. Nädå, jag tror att psykologer passar bättre i individuella idrotter, som golf. Vi har aldrig funderat på att plocka in en psykolog.

Vad gör du efter en match?

– Jag åker hem så fort som möjligt. Det är mycket anspänning under en match så jag blir fysiskt trött.

Sitter du uppe på natten och grubblar?

– Nej, jag ältar aldrig en match.

Jämför Djurgårdens guldlag 2001 och årets lag.

– Vi har färre toppar, men en större bredd i det här laget.

Du har satt namn på dina spelsätt tidigare, torpedhockey och Big Ice Hockey. Vilken stämpel sätter du på den hockey Djurgården spelar i dag?

– Det finns ingen stämpel. Hockey är ett spel med puck och ju mer puck man har, desto större möjligheter har man att göra något. Alltså, det gäller att vara rädd om pucken, vårda den. Om du har sett Barcelona spela fotboll, så fattar du vad jag menar.

Ni litar inte på motståndarnas misstag utan på ert eget kunnande?

– Precis. Att lita på att motståndaren gör fel är emot sportens idé. Det gäller att få initiativet.

Vad säger du om HV?

– HV vill gärna föra spelet i hög fart, de var bäst i år och vann serien. De har en bra målvakt i Stefan Liv som är en matchvinnare, duktiga backar och ett offensivt bra lag.

Ser du några svagheter i HV?

– Ja.

Vilka?

– Det kan jag ju inte säga fattar du väl.

Vad säger du om Hårde Hardy-stämpeln?

–?Smeknamnet kommer från min tid som spelare då jag var jävligt hård och tuff. Sedan har det hängt kvar. Jag menar, det spelar ju ingen roll om Johnny Ekström går med rullator, folk kommer ändå kalla honom Johnny Bråttom. Men smeknamnet Hårde Hardy är okej, det ska vi hålla vid liv.

Det har varit mycket snack om hur hård du är, men folk i din närhet beskriver dig som en skön lirare med humor och självdistans. Varför kommer inte den bilden fram oftare?

– Jag kan ju inte veta varför ni inte fattat det. Det måste ju bero på någonting. Dålig kommunikation kanske?

Hur illa vid dig tog du av all skit du fick efter OS-fiaskot 2002 och World Cup-fiaskot 2004?

– Det tar ju så orealistiska proportioner i media att man inte kan ta det på allvar. Okej, jag har förståelse för att ni som lever på lösnummer har en viss typ av journalistik. Men många gånger är det helt barockt, det handlar om att lura människor. Jag undrar vad krönikörerna på drakarna har för självbild. Hur ser deras liv ut? Har de familj? Det känns så konstigt att halshugga folk.

Är det därifrån det kommer att du har byggt upp en integritetsmur mot media?

– Ja, jag vill ju inte ha med er att göra.

Hardy skruvar på sig. Ungefär här känns det som att intervjun är över.

Det gick ju ganska bra trots allt. Hardy åt inte upp mig.

Men någon minut senare kommer jag på att jag har glömt en fråga och återvänder.

Hardy, har det hänt något i ditt liv som gör att du kan uppskatta de små tingen och att allt inte handlar om hockey, vinst och förlust?

– Du, nu är du lite väl nyfiken tycker jag, säger Hardy och går iväg.

På avstånd fräser han:

– Det hade varit bättre om du var kvar i Värmland.

FAKTA

3 RÖSTER OM HARDY

Mats Waltin, 57, före detta tränarkollega:

– Hans budskap når fram eftersom han är enkel och tydlig, det finns inget för mottagaren att fundera på. Han har även en skön självdistans, och humor, som påverkar hans ledarskap positivt. Han är vaken och registrerar saker.

Nichlas Falk, 39, forward:

– Han är tydlig med vad som ska utföras. Han är väldigt smart, har lösningar på allting, och kan hitta motdrag. 2001 skötte Mats Waltin det taktiska, men nu har Hardy utvecklat den biten. Som person bryr han sig om hur andra mår. De yngre hade gått på Hårde Hardy-myten, men nu när de känner honom har de förstått att han är snäll och juste.

Tomas Montén, 32, nuvarande tränarkollega:

– Han är kunnig och rutinerad, men största styrkan är att han klart och tydligt får fram sitt budskap. Han har glimten i ögat, men kan vara bestämd när det behövs. Sedan är han lyhörd för vad kollegor och spelare har att säga, även om han har en bestämd åsikt. Det finns inget negativt att säga om Hardy.

DET HÄR ÄR HARDY

Ålder: 62. Klubbar som tränare: Bofors (1982–83), Modo (83–85), Köln (85–92), Hedos München (92–94), Schweiz landslag (94–95), Düsseldorf (95–97), Hammarby (98–99, sportchef), Djurgården (99–01), Tre Kronor (01–05), Salzburg (05–09, råd­givare de två sista säsongerna), Djurgården 2009–. Främsta meriter: SM-guld med Djurgården 2000 och 01, tysk mästare fem gånger (Köln 86–89, Hedos München 94, Düsseldorf 96), österrikisk mästare med Salzburg 07, två VM-silver med Tre Kronor 03 och 04, SM-guld 1978 med Skellefteå som spelare.