”Liv har en förmåga att vara bäst när det gäller”

Sportbladets Mats Wennerholm analyserar finallagens styrkor

HOCKEY

Vad talar för HV 71 i SM-finalen?

Och vad talar för Djurgården?

Sportbladets Mats Wennerholm har analyserat de båda lagen styrkor inför finalspelet.

Stefan Liv. FOTO: SCANPIX

Det talar för HV 71:

Stefan Liv som har en förmåga att vara bäst när det gäller. Han har överlägsen finalrutin och glöm inte att Skellefteå vann skotten med 37-25 i går.

Power play. Det har börjat mullra igång nu när det behövs som bäst. Av de sex sista målen som fällde Skellefteå kom fem i numerärt överläge.

Rutin. De flesta spelarna i HV vet hur det är att spela SM-final. De vet vad som krävs. De har varit med förr.

Skadefria. Alla spelare är tillgängliga och Janne Karlsson kan gå runt på fyra fulla femmor om han vill.

Publiken. HV har en trogen publik som skapar ett mäktigt tryck på hemmamatcherna. Och bortastå är så liten att motståndarfansen knappt märks.

Det talar för Djurgården:

Matchvinnare. Marcus Nilson och Jimmie Ölvestad ser ut att ha fötts på nytt som hockeyspelare. Ruskigt bra hela säsongen.

Gustaf Wesslau. Målvakten som är 2010 års Jonas ”Monstret” Gustavsson. Wesslau (94,93) är uppe och nosar på samma räddningsprocent som Monstret hade i fjol (96,08) och Henrik Lundqvist hade 2005 (96,16). Då talar vi vägg.

Fysiken. Djurgården känns fysiskt starkare än HV. Det är alltid en tillgång då spelet tätnar och en ovärderlig tillgång i ett finalspel.

Box play. Djurgården har varit överlägset bäst att döda utvisningar i slutspelet. Vinner de den matchen mot HV:s power play kan det vara nyckeln till ett SM-guld.

Publiken. Det röda havet av supportrar kommer att lyfta Djurgården under hemmamatcherna. Grymt tryck nu, då DIF är tillbaka bland de stora.