Storstadsskräcken

Unga, hungriga och från stan: ”Brinner för Djurgården”

1 av 2
På Hemmaplan Engqvist, Brodin, Cehlin, Josefson, Deilert, Eklund, Krüger och Ridderwall är alla 08:or. FOTO: GUSTAV GRÄLL
HOCKEY

Djurgården är på väg mot sitt första SM-guld sedan 2001 – tack vare en drös unga stockholmare.

En medveten strategi av klubben.

– Det är kul att ha många i samma ålder som brinner lika mycket för Djurgården som jag själv, säger Andreas Engqvist, 22.

Efter några skrala år är ishockeyn återigen glödhet i Stockholm. AIK gick nyss upp i elitserien och Djurgården är i sin första SM-final på nio år.

För Djurgården är en hemlighet bakom framgångarna att i stort sett hela laget kommer från Stockholm med omnejd.

”Det är vår strategi”

– Vi har en strategi i rekryteringen av spelare till vårt A-lag. Nummer ett är att vi vill ha stockholmare, som gärna får vara utbildade i våra egna led. Det är en fördel att de har ett stort hjärta för klubben, säger sportchefen Janne Järlefelt.

– De är likasinnade, har samma intressen och bakgrund. För publiken, våra fans, är det viktigt att de känner igen sig. Vi vet att Djurgårdspubliken uppskattar att det är stockholmare i laget, killar de känner igen.

Av de som spelat regelbundet under slutspelet är åtta spelare under 22 år och från Stockholmstrakten.

Hänger med varandra

– När jag kom för fyra år sedan börjades Stockholmssatsningen. Det är rätt filosofi. Alla vi som spelar här älskar Djurgården. Det blir en bra lagsammanhållning och jag tror även att publiken tycker att det är kul att se på folk från ens eget område, säger Spångakillen Andreas Engqvist, som

leder interna poängligan i slutspelet.

– Vi hänger ofta tillsammans efter träningarna och spelar tv-spel eller tar en fika. Det är nog ganska viktigt. På matchdagarna brukar vi dra hem till Brodin och lägga oss i hans soffa och ladda, säger Jacob Josefson, 19.

– Att vi har spelat ihop i juniorlaget och gått i samma skola har varit en trygghet för oss yngre när vi kommit upp i A-laget.