Dif laddade i natt – med att dricka öl

HOCKEY

JÖNKÖPING. Så laddade Djurgården i natt – öl, mat- och sovklocka och utan insomningstabletter.

Mest intressant var att succémålvakten Gustaf Wesslaus energibehov är så stort att han tvingas gå upp mitt i natten och äta ytterligare en middag.

– Jag torskar väldigt mycket energi och vätska under en match, säger Wesslau.

Foto: BILDBYRÅN
Varvar gärna ner med en öl.

Vid 23.30 i natt kom Djurgårdens spelare tillbaka till Scandic Elmia. Nöjda, belåtna – men helt tomma på energi. På hotellet blev det gemensam middag, fläskfilé och pasta. Efter middagen startade en kamp mot klockan och en kamp för att ladda batterierna inför kvällens match.

Inga tabletter

Djurgårdens läkare, Bengt Gustavsson, är en vän av naturliga läkningsmetoder. Därför avråder han sina spelare att ta varken insomningstabletter eller sömntabletter.

Både i andra klubblag och i Tre Kronor är det annars vanligt att spelare får in-somningshjälp via tabletter.

– Vi har hamnat i ett samhälle där man tar till en tablett så fort något är fel. Är dottern i familjen deprimerad så ska hon ha anti-depressiva tabletter. Därför delar jag inte ut sömntabletter. Bättre att spelarna lär sig att hantera adrenalin-kicken och lär att få ned pulsen till normal nivå via musik eller avslappningsband, säger läkaren.

Djurgårdens tränare Mikael Johansson har varit med ett tag. Han vet vad som fungerar bäst för honom och vilket råd han ger till killarna.

– Jag tog alltid en öl om det var tight till nästa match och om jag ville somna in snabbt. Man blir trött av det. Det har jag sagt åt killarna att ta efter. Men bara en öl. Inte flera, säger Mikael Johansson.

Wesslaus knep

Djurgårdens succémålvakt Gustaf Wesslau ler när han hör rådet från Mikael Johansson. Wesslau har dock ett eget knep för att kunna sova och för att komma fräsch till nedsläpp 19.30.

– Jag försöker alltid att ta med en extra matlåda till rummet och sedan gå upp vid två eller tre på natten och äta en till middag. Jag torskar mycket energi och vätska under en match och behöver fylla på rejält, säger han.

Istället för en öl tar Wesslau fram en bok eller ser en film på datorn.

– Jag och min rumskamrat Andreas Engqvist har samma rutin innan vi går och lägger oss. Vi ringer till flickvännen och sedan lägger vi oss. Vill jag bli riktigt trött tar jag fram en bok, det funkar ofta, säger Wesslau.

ARTIKELN HANDLAR OM