Mardrömsmissen

Här gör Dif mål – med sex spelare på isen: ”Olyckligt”

Foto: Kanal 5
HOCKEY

JÖNKÖPING. Här är bilden som avslöjar Djurgårdens byteskupp.

Stockholmarna var sex utespelare på isen bara sekunderna före kvitteringen till 1–1.

– De hade många sådana byten och det är extra olyckligt när det blir mål på ett av dem, säger HV-kaptenen Johan Davidsson.

Inledningen av den andra perioden och domarna hade en avvaktande utvisning på en HV-spelare. Djurgårdsforwarden Jimmie Ölvestad drev upp pucken, samtidigt åkte backen Andreas Holmqvist och bytte.

Enligt reglerna ska en spelare vara minst tre meter från avbytarbåset innan hans ersättare får hoppa in. Men på bilden syns tydligt att Kyle Klubertanz, som bytte med Holmqvist, var inne betydligt tidigare än så.

Frustration i HV

Klubertanz åkte sedan rakt in i anfallszonen, fick pucken av Ölvestad och tryckte in kvitteringen.

Stor frustration i HV-lägret:

– Djurgården var sex spelare på isen, det skedde mitt framför mig. Men det är dömt mål, så det är inte mer med det, säger assisterande tränaren Fredrik Olausson.

Enligt lagkapten Johan Davidsson var bytet inte någon engångsföreteelse:

– De (Djurgården) hade många sådana byten och det är extra olyckligt när det blir mål på ett av dem.

– I samband med målet påpekade vi för domarna att Djurgården hade haft flera för tidiga byten. Men det bara fortsatte, de hade ingen riktig koll på det, säger Davidsson.

Skyllde inte på det

Varken Davidsson eller någon annan HV-spelare ville skylla förlusten på byteskuppen, men Davidsson skickade en tydlig passning till domarna i dagens match:

– Vi kan bara hoppas att det blir en hårdare bedömning när det gäller bytena.

Forwarden Oscar Sundh var inne på samma linje:

– Domarna såg mellan fingrarna på alla deras byten matchen igenom. Jag hoppas att det blir en bättre bedömning på det i nästa match.

Diskuterade inte byten

Domarchefen Lars-Johan Ryhed, som var på plats i Jönköping, hade inte sett några tv-bilder från den aktuella situationen. Och enligt Ryhed diskuterades inte för tidiga byten som ett enskilt problem under den genomgång som hölls med domarna efter matchen.

– Men vi pratar alltid igenom vissa situationer, och ett för tidigt byte kan absolut vara något vi tar upp, säger Ryhed.

FAKTA

SÅ SÄGER REGELBOKEN

REGEL 410 – Byte av spelare och målvakter

1. En spelare som har en skridsko i båset och en skridsko på isen ska betraktas som av isytan, dvs ej i spelet deltagande.

2. Spelaren som kommer in på isen måste vara kvar inom det tänkta området om 3 meter från sin spelarbänk fram tills dess att avbytande spelare har lämnat isen.