Final-frossan

Nilsson spelar sin sjätte final – har aldrig tagit guld

Foto: Jimmy Wixtröm
Marcus Nilson, till höger.
HOCKEY

Det finns en spelare på isen i eftermiddag som kommer gräma sig extra mycket om det blir en förlust – Marcus Nilson.

Han har förlorat fem stora finaler och vill givetvis inte inkassera en sjätte.

– Det där är inget jag tänker på, säger Nilson, 32.

I kväll spelar HV71 för att vinna SM-guld och Djurgården för att få till en sjunde och avgörande match, som i så fall spelas på måndag.

Djurgårdens stora stjärna Marcus Nilson spelar också för att bli en vinnare.

Han har aldrig vunnit något som junior eller senior, varken i Djurgården, NHL eller med Tre Kronor.

Stenhårda finaler

Men få har varit så nära som Marcus Nilson genom åren.

Finalen med Djurgården 2010 är hans sjätte stora final genom åren och det är givetvis få förunnat att nå så långt som Nilson gjort med klubblag och landslaget.

Men av någon anledning har Nilson och hans lag alltid förlorat i sluttampen av säsongen. Ofta har förlusten skett i stenhårda finalserier och till och med i förlängning – något som beskriver årets finalserie mycket bra.

– I Stanley Cup-finalen var det tungt och det går inte jämföra med något annat. Calgary hade ett bra läge och jag hade en bra målchans, men målvakten räddade, säger Nilson.

Han är inte pratsam när det handlar om finalförlusterna.

”Vi har ett bra läge”

Och det finns inget tråkigare för en hockeyspelare än att förknippas med att vara en final-förlorare.

– Man kan inte kontrollera om det blir seger eller förlust. Gör man bara sitt bästa så kan man inte bry sig efteråt, säger Nilson.

Han vet att Djurgården måste spela bättre i?dag än i?förrgår. Och att det krävs mer av laget för att orka slå HV71.

– HV var bättre än oss senast. Så var det bara. Men nu har vi hemmaplan och ett bra läge, säger Nilson.

Satt kvar i båset

Han har sett trög ut på slutet och när samtliga andra spelare valde att värma på isen inför sudden death valde han att sitta kvar i båset. Uppgifter finns att Nilson tar tabletter för krånglande bihålor, som finns i ansiktets skelett. Givetvis är det en anledning till att Nilson underpresterat i de senaste finalerna.

FAKTA

HÄR ÄR NILSONS TUNGA FÖRLUSTER

JVM-final, 1996, Kanada–Sverige 4–1

Sverige chockade och gick till final efter seger mot Tjeckien. Kanada vann relativt enkelt finalen och Nilson var yngst i det svenska laget. Han bildade kedja med Niklas Anger och hade en undanskymd roll.

SM-final, 1998, Djurgården–Färjestad 2–3 i matcher

En klassisk final där Nilson inte hade så stor roll, men han var med i laget i alla fall. Men Färjestad vann sista matchen i Globen och Greger Arthurssons skott glömmer aldrig Tommy Söderström.

VM-final, 2003, Tre Kronor–Kanada 2–3 i sudden death

En klassisk turnering där Tre Kronor hade ett starkt lag. Anson Carter skjuter ett skott som först ser ut att inte vara inne i mål. Men efter att YLE-tv kontrollerat situationen blir Nilson vinnare av ett SM-silver.

Stanley Cup-final, 2004, Calgary–Tampa 3–4 i matcher

Oj, oj oj, vad tungt för Marcus Nilson. Först hade hans Calgary ett läge att avgöra hela serien i match sex. Sedan har Nilson en ypperlig målchans att fixa förlängning i match sju, men missar, eller rättare sagt; Khabibulin gör en fantastisk räddning.

KHL-final, 2009, Lokomotiv Jaroslavl–AK Bars Kazan 3–4 i matcher

Nilson och Åkermans Jaroslavl ledde med 3–2 i matcher och hade 2–1 in i den tredje perioden i match 6. Sedan blev det torsk i sudden. I match sju gör Kazan 1–0 när det är 10 min kvar. Nilson fick ännu ett silver.