”Vallgrav” ska hindra ny skandal

Nya åtgärder inför derbyt mellan AIK och Djurgården i morgon

1 av 4 | Foto: LASSE ALLARD
HOCKEY

Större avspärrningar och vallgravar runt AIK-klacken.

I dag berättade arrangörerna hur en ny läktarskandal ska undvikas.

– Det ska inte gå att rusa, säger Stockholm Globe Arenas vd Ninna Engberg.

Säsongens tidigare derbyn har skakats av riktiga publikskandaler. Senast ett par dagar före julafton – 22 december – då stora delar av publiken tvingades fly då supportrar gick till attack.

De som flydde var upprörda. En av dem, en 40-årig pappa, sa till Sportbladet att han inte tänker återvända:

– Det här var droppen. Aldrig mer ett derby när det finns såna grisar bland fansen som bara vill förstöra. Jag tar aldrig mer med min grabb på derby. Det är inte värt det.

Även spelarna sa att de inte vill ta med sig barnen till derbymatcherna:

– Mina barn har inte varit på något derby och jag tror inte att jag skulle vilja ta dit dem heller. Det har ju varit stökigt varenda gång. Jag vet folk som har varit där med sina barn som tyckt att det varit läskigt, sa Djurgårdens Kristofer Ottosson.

Vallgrav ska isolera

För att motverka nya problem har klubbarnas säkerhetspersonal och Hockeyligan kommit med en rad åtgärder som presenterades på en presskonferens i dag.

Bland annat så kommer AIK-klacken att isoleras ytterligare. Klacksektionen kommer att omgärdas av större avspärrningar som kan liknas vid vallgravar.

Avspärrningarna kommer att innefatta runt 250 platser.

– Det ska bli svårare att rusa, det ska inte gå att rusa, säger Stockholm Globe Arenas vd Ninna Engberg om de nya avspärrningarna.

– Jag tycker det är bra. Det är en bra åtgärd. Vi kan förhindra att ett eventuellt upplopp sprider sig till sektioner där barnfamiljer sitter, säger Isabel Thorén, kommenderingschef på polisen.

Garaget spärras av

Direkt efter det förra skandalderbyt talades det om att den ena klacken inte skulle få några biljetter till derbyn i framtiden. Men något sådant är inte aktuellt enligt AIK:s ordförande Peter Mellqvist. Enligt honom verkar det inte heller aktuellt med att avbryta matchen i morgon även om det används pyroteknik:

– Sådan kollektiv bestraffning vill vi bort från, säger Mellqvist.

Arrangörerna berättade även att garaget under Globen kommer att spärras av för att hindra att pyroteknik smugglas in i arenan. Dessutom kommer det inte att serveras någon öl i de vanliga kioskerna och all sprit är borttagen i arenan. Det är endast i ett fåtal barer med vakter där det kommer att serveras öl.

220 poliser kommer att bevaka derbyt.

ARTIKELN HANDLAR OM