Eriksson spräckte Engstrands nolla

HOCKEY

Christian Engstrands nolla höll i drygt 116 minuter. Sedan överlistade Djurgårdens Tim Eriksson Linköpings reservmålvakt med ett dragskott. Målet, matchens enda, kom med tre minuter kvar.

– Normalt så ska jag ta det skottet, sade Engstrand efter förlusten.

I 36 raka elitseriematcher hade Fredrik Norrena vaktat Linköpings mål. Men en skada tvingade finländaren att stå över matcherna mot AIK och Djurgården.

Då klev reserven, 22-årige Christian Engstrand, in och storspelade. Han höll nollan mot AIK och följde upp med att spika igen i nästan hela matchen mot nästa Stockholmslag.

– Det är kul att få vara tillbaka och spela. Och visst hade det varit extra kul att få hålla nollan igen, sade Engstrand som nu är beredd att ta upp kampen med Norrena.

– Jag spelar för att utmana honom och jag vill självklart spela. Men det är tränaren som tar ut laget och Norrena har spelat bra i höst.

Linköpings tränare Hans Särkijärvi ville inte säga vem som står i nästa match om Norrena är skadefri.

– Engstrand gjorde det bra, men vi får se vem som står, sade Särkijärvi.

Djurgårdsspelarna försökte ofta störa Linköpings målvakt och vid ett tillfälle körde Christian Eklund över Engstrand.

– Han sade att han ramlade, men det tillhör spelet, så det är bara att bita ihop och köra, sade Engstrand.

Han verkade inte påverkas utan gjorde matchens parad i den tredje perioden då Djurgårdens talang Mika Zibanejad tryckte sig in framför mål.

När matchen var på väg att bli mållös efter ordinarie tid, precis som senast lagen möttes på Hovet, tvingades Engstrand till slut kapitulera på ett "slumpskott", som målskytten Tim Eriksson själv beskrev det.

– Jag tyckte jag hade benskydden nere i isen, men tydligen inte, sade Engstrand.

Tim Eriksson var desto gladare över målet som var hans fjärde för säsongen. Men han ville ändå be de nära 6 000 på läktarna om ursäkt.

– Jag tycker synd om de som pröjsat till den här matchen, för den var riktigt slätstruken, förutom målet då, sade Eriksson.

Även Djurgårdens målvakt Mark Owuya förtjänar beröm då han höll nollan och efter matchen beskrevs som "matchvinnare" av tränaren Hardy Nilsson.

Segern innebär att Djurgården närmar sig Linköping i tabellens mitt. Avståndet mellan lagen är nu tre poäng.

FAKTA

Djurgården–Linköping 1–0 (0–0, 0–0, 1–0)

Tredje perioden: 1–0 (16.35) Tim Eriksson (Mario Kempe, Oscar Eklund).

Skott: 33–23 (8–5, 12–12, 13–6).

Utv, Djurgården: 4x2, 1x10. Linköping: 5x2.

Domare: Christer Lärking, Solna och Morgan Johansson, Ljungby.

Publik: 5 829.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM