– Det är gnäll på målvakterna varje år

Djurgården har värvat klart – litar på Ridderwall och Owuya

HOCKEY

Djurgårdens målvakter har kritiserats.

Men några nyförvärv är inte aktuellt innan transferfönstret stänger.

– Vi kan nå lika långt som förra säsongen, säger Stefan Ridderwall.

Foto: Foto: JONAS BILBERG
Mark Owuya.

Djurgården har haft det svajigt på målvaktssidan då tänkte förstemålvakten Stefan Ridderwall har hämmats av skador och andremålvakten Mark Owuya varvat toppinsatser med mediokra.

– Det har gått upp och ner för mig under säsongen, men jag känner att spelet finns där. Det är bara att kriga på så släpper det, säger Stefan Ridderwall.

– Det har gått okej, men det finns ändå som att det finnas mycket som kan bli bättre. Det är bara i Sverige vi bryr oss om räddningsprocent, det som gäller är ju att vinna matcher, säger Mark Owuya.

”Ekonomin tillåter inte”

Djurgårdens fans har under säsongen på olika forum uttryckt en saknad efter fjolårets succémålvakt Gustaf Wesslau. Men sportchefen Janne Järlefelt sa häromdagen att klubben inte kommer att värva någon ny spelare innan transferfönstret stänger den 31 januari:

– Ekonomin tillåter inte det och styrelsen har sagt stopp. Och jag är nöjd med den trupp vi har. Vi ska greja en slutspelsplats ändå med det här materialet, sa Järlefelt.

”Våra målvakter sköter sig bra”

Djurgårdens assisterande tränare Tomas Montén hävdar att han är nöjd med lagets målvakter och är trött på gnället.

– Det här är mitt femte år i Djurgården och det har varit gnäll på målvakterna varje år. Först Larsson, sedan Wesslau, sedan Ridderwall, sedan Owuya. Men när man summerar säsongen är vi alltid med i målvaktstoppen. Ridderwall har stått på sistone och spelat riktigt bra och Owuya ligger trea i målvaktsligan. Våra målvakter sköter sig bra, säger Montén.

Jämför med Wesslau

Vad många lätt glömmer är att Wesslau inte var given förstemålvakt förrän i slutspelet.

– Vi kan nå lika långt som förra säsongen. Det var ingen som sa vid den här tidpunkten förra året att Wesslau var bättre än mig. Och jag vet inte om han var bättre än vad Mark är nu. Man kan stå på huvudet i vissa matcher, men hela laget måste spela bra för att laget ska vinna, säger Ridderwall och får medhåll av Montén:

– Wesslau stod bara varannan match vid den här tidpunkten förra året. Jag tror att vi har matchat målvakterna bra, det kommer att gynna oss när det blir slutspurt.

Men är det inte dags att utse en förstemålvakt snart?

– Jag tror inte att man behöver göra det förrän det drar igång. Vi spelar den som är hetast för dagen.

Vem som vaktar kassen mot Södertälje i kväll är inte bestämt.

– Mark har kört för fullt hela veckan och är fit for fight, men vi får se på matchdagen vem som står, säger Montén.

Klart är i alla fall att bottennappet mot Frölunda senast, förlust 2–4 mot Frölunda, inte ska upprepas.

– Matchen mot Frölunda senast var bedrövligt dåligt, en riktig plattmatch. Men vi har pratat igenom lite saker, skällt lite, begärt uppryckning och tränat tufft, så att alla inser att det är skarpt läge, säger Montén.

FAKTA

Målvakternas säsong i siffror

Stefan Ridderwall: 22 matcher, 2,88 insläppta/match, 89,73 i räddningsprocent, hållit nollan noll gånger.

Mark Owuya: 21 matcher, 2,34 insläppta/ match, 92,31 i räddningsprocent, hållit nollan fyra gånger.

ARTIKELN HANDLAR OM