Nilson-effekten

Hemliga värvningen tände Dif
– stjärnan klar för fyra säsonger

Foto: JIMMY WIXTRÖM
stark vändning ”Efter att Nilson presenterats i första periodpausen var det som om flera ton plötsligt försvann från djurgårdarnas axlar”, skriver Hans Abrahamsson efter 5–2 på Hovet.
HOCKEY

Här är bilden alla djurgårdare har väntat på.

Marcus Nilsons namnskylt är åter på plats i omklädningsrummet. Stjärnforwarden har skrivit på ett fyraårskontrakt.

– Det är ett rakt kontrakt. Finns ingen out till Ryssland eller någon annanstans, säger Djurgårdens klubbdirektör Tommy Engström.

Marcus Nilson.

Djurgården genomförde en medioker första period. Timrå ledde med 2–1 och Djurgården var på väg mot sin sjätte match utan seger.

I periodpausen gick Djurgården ut med nyheten att Marcus Nilson, 32, återvänder till klubben.

Plötsligt vaknade Djurgården, gjorde fyra raka mål och gick till slut i från till en klar 5–2-seger. Nilson hyllades av hemmapubliken under hela matchen.

Nilson-effekten var uppenbar, både på isen och på läktaren. Men före matchen kände ingen av Djurgårdsspelarna till att Nilson var klar. Trots att förhandlingarna var klara under eftermiddagen.

”Visste ingenting”

– Nej, jag visste ingenting, utan fick veta det av journalister efter matchen. Man hade ju hört ryktena att han skulle tillbaka om det inte lyckades där borta, berättar backen Andreas Holmqvist.

– Det var en kille från Dif-tv som berättade det för mig, säger Kristofer Ottosson, som nu får tillbaka sin tidigare kedjekompis.

– Marcus är mer än välkommen. Det är bara att titta på vad han presterade förra säsongen. Ingen klubb skulle tacka nej till honom.

Så här motiverar sportchefen Janne Järlefelt beslutet att hemlighålla värvningen av Nilson:

– Vi ville inte störa laget. Killarna skulle få fokusera helt på den här matchen.

Kan spela i morgon

Marcus Nilson tränar med Djurgården i dag och beräknas vara spelklar till morgondagens bortamatch mot Södertälje.

Och Nilson ångrar inte beslutet att försöka spela till sig en plats i New Jersey Devils.

– Absolut inte. Jag är supernöjd med att jag åkte över. Nu är det Djurgården som gäller i fyra år.

Är NHL ett avslutat kapitel?

– Ja, det var därför jag ville prova och åka över. Det var för att vara säker på att jag vill stänga den dörren, säger Nilson.

FAKTA

DÄRFÖR ÄR NILSON SÅ VIKTIG FÖR DJURGÅRDEN

Skickligheten. Nilson har alla ingredienser. Han är något så sällsynt som playmaker målskytt och en

Fysisk spelare. Han gjorde 51 poäng (24+27) förra säsongen och utan Nilson har inte Djurgårdens förstafemma fått det att fungera. Karaktären. Nilson backar inte för någon och är med sin inställning och självklara kaxighet oerhört viktig som ledare för Djurgården. Framför allt när den störste ledaren, Marcus Ragnarsson, är skadad.

Publikfavoriten. Nilson presenterades efter den första perioden. Resten av matchen sjöng Djurgårdsfansen mer om Nilson än om övriga laget tillsammans. Det säger en del om hans status.

ARTIKELN HANDLAR OM