Mikael Håkansons nya smeknamn: ”Musse Pigg”

På väg att bli elitseriens meste spelare

1 av 12 | Foto: BILDBYRÅN
Anders Burström.
HOCKEY

Mikael ”Musse” Håkanson, 36, får snart ett nytt smeknamn – Musse Pigg.

Linköpings veteran blir historisk som elitseriens meste spelare.

– Jag gnuggar på tills de kastar ut mig, säger han.

Foto: BILDBYRÅN
Snart tvåa Mikael Håkanson går i kväll upp på lika många matcher som Jörgen Jönsson.

När Mikael Håkanson i kväll skrinnar in på isen i Scandinavium går han upp jämsides med tvåan Jörgen Jönsson, som gjort 874 matcher i högsta serien.

Luleåikonen Roger Åkerström hann med 911 elitseriematcher innan han la karriären på hyllan 2005, men om inget oförutsett händer knäcker Håkanson det med råge.

– Jag har kontrakt ett år till efter den här säsongen. Men det gäller att jag är så bra att tränaren tar ut mig, säger han.

Är du en stålman?

– Nja, men jag har haft hyfsat flyt med skador, även om jag också råkat ut för en del, som när käken gick av för fyra, fem år sedan. Sedan är slutspelsmatcher medräknade i listan och jag har haft tur som har spelat i bra lag som gått långt.

En anledning är även att Håkanson ”bara” gjorde en säsong i Nordamerika. Han lämnade Djurgården efter guldet 2000, men trots en bra säsong i farmarlaget St John’s Maple Leafs fick Håkanson aldrig chansen i NHL-laget Toronto Maple Leafs.

”Få förunnat”

– Jag gav allt jag kunde under det året som jag var där, men det ville sig inte riktigt. Eller rättare sagt, jag fick helt enkelt inte lira. Kanske borde jag ha stannat kvar, men där och då kändes det rätt att åka hem. Det är inget jag ångrar.

Förlänger du karriären när kontraktet går ut efter nästa säsong?

– Vi får se, det är långt dit. Men det är få förunnat att få komma ner till omklädningsrummet, dra på sig grejerna och göra det man tycker är det roligaste man vet. Ju äldre man blir så inser man vilket privilegium det är att få gå ut och spela inför fulla läktare, där folk betalar för att se dig. Pirret i magen när man står i gången inför matchen är svårt att få någon annanstans.

Till sist, varför kallas du Musse?

– Min far började kalla mig det när jag två, tre år. Sedan har det hängt med. Men Musse Pigg funkar det med, hehe.

ARTIKELN HANDLAR OM