Ridderwall gör comeback i Dif

”Hade jag behövt ligga helt still i tre veckor hade det blivit tre till på mentalsjukhus...”

HOCKEY

Han trodde att han skulle missa två eller tre matcher.

Det blev elva.

Men i kväll gör Stefan Ridderwall, 22, comeback.

För Sportbladet berättar han om den tunga skadefrånvaron, där tankarna efter ett tag började vandra till mentalsjukhus.

Foto: Jimmy Wixtröm
Stefan Ridderwall

I matchen borta mot Södertälje den 7 oktober träffades Stefan Ridderwall av ett tungt Martin Chabada-skott i masken. Skottet tog så illa att Stefan Ridderwall fick en hjärnskakning.

Normalt sett innebär en hjärnskakning någon enstaka veckas vila, och Dif-målvakten tänkte att han kanske skulle missa två eller tre matcher.

”Tuff skada”

Det visade sig att det var en alldeles för optimistisk förhoppning. Han blev borta i hela fem veckor – under tiden vaktade Mark Owuya, 21, eller Tim Sandberg, 20, kassen för Djurgården – innan han kunde träna för fullt, bland annat efter ett bakslag när han skulle börja träna igen efter den första fullständiga viloperioden.

– Det har varit en tuff skada, det har det helt klart varit, säger Ridderwall till Sportbladet, och fortsätter:

– Det tuffaste har varit ovissheten. Har du en ljumskskada vet man att det kanske är två eller tre veckors vila, sen kan man köra. Men en sån här skada kan dra ut på tiden ordentligt, det går ju inte att bara gå ut och köra efter någon vecka, eftersom det handlar om den privata hälsan också.

– Sen har man ju varit lite orolig ibland när det inte har blivit bättre. Det finns ju en del som det har gått väldigt lång tid för, som Andreas Lilja borta i NHL till exempel.

Redo för spel

Tuffast för Ridderwall var de veckorna då han var beordrad total vila.

– Man ska ligga i ett mörkt rum, då man egentligen inte får titta på tv. Och ska man lyssna på musik ska det vara väldigt lågt. Men jag kände att antingen ligger jag i fullständigt mörker i tre veckor, men då blir det tre veckor till på ett mentalsjukhus efter det. Det går inte att ligga helt stilla hela tiden. Så jag tog korta pauser där jag tog någon kort promenad och kollade på datorn, eller slog på tv:n bara för att hänga med lite.

Men nu slipper Ridderwall vilan. Han har nu tränat för fullt i en vecka, och fick i förrgår beskedet att han i kväll får spela i Djurgårdens omstart mot Färjestad.

– Men det kommer att bli lite rostigt och matchovant, så det är lite pirrigt. Men det har känts bra på träningarna, så det ska nog bli bra, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM