Rekordböter efter yxslaget

Ekman stängs dessutom av i fem matcher

HOCKEY

Djurgårdens forward Nils Ekman, 34, fick frispel – och högg ned Brynästalalangen Jakob Silfverberg, 20, med klubban.

Ekman stängs nu av i fem matcher och för dessutom rekordböter på 80 000 kronor.

– Jag måste läsa motiveringen innan jag kommenterar det, säger Djurgårdens sportchef Jan Järlefelt till Sportbladet.

Foto: CANAL PLUS

Det var i lördagens elitseriematch i Gävle (Brynäs–Djurgården, 4–3 efter förlängning) som säsongens kanske värsta överfall inträffade.

Yxslag med full kraft

Djurgårdens forwardsveteran Nils Ekman fick sin klubba fasthållen utanför Brynäs-båset, blev svart i ögonen, slet sig loss – och sopade med full kraft i väg ett yxslag med klubban. Slaget träffade Brynäs Jakob Silfverberg över bröstet/armen och talangen segnade ned på isen.

Ekman fick, förstås, matchstraff och var automatiskt avstängd i kvällens hemmamatch mot HV 71. Men det dröjer längre än så innan han får spela i elitserien igen.

I dag kom domen från disciplinnämden.

”Ett långt möte”

Ekman stängs av fem och får böta 80 000 kronor. Beloppet är det högsta bötesbelopp i elitseriens historia där Andreas Pihl tidigare tilldömts 65 000 kronor efter att ha slagit en motspelare i ansiktet.

– Vi tycker att agerandet motsvarar nio matchers avstängning. Med de regler om kombinationsstraff vi har motsvarar det fem matchers avstängning och motsvarande fyra matcher i böter, totalt 80 000 kronor. Det var ett relativt långt möte där vi gick igenom vår praxis. Det var ett inte helt lätt beslut, säger Disciplinnämndens ordförande Cecilia Hager till Canal Plus.

Djurgården vill inte uttala sig om domen.

– Jag måste läsa motiveringen innan jag kommenterar det, säger Djurgårdens sportchef Jan Järlefelt till Sportbladet

ARTIKELN HANDLAR OM