Owuya jagas av NHL-klubbar

San Jose hetaste alternativet: ”Följt honom i många år”

Foto: Foto: SCANPIX
BLICKAR MOT USA Mark Owuya vet vad han vill. ”NHL är inte en dröm, det är ett mål”, säger han.
HOCKEY

Djurgården vill förlänga med Mark Owuya, 21.

Men mycket talar för att succémålvakten är förlorad. Både San Jose Sharks och Toronto Maple Leafs har visat stort intresse för Owuya.

– NHL är inte en dröm, det är ett mål, säger han.

Mark Owuya har utvecklats enormt sedan han övertog förstaspaden och hans 92,68 i räddningsprocent var bäst i hela elitserien. Nu kan nästa anhalt bli NHL. Fyra NHL-klubbar uppges ha visat intresse.

Toronto och framför allt San Jose ska enligt Sportbladets uppgifter vara de hetaste alternativen. Men även Chicago och Atlanta finns med i bilden.

– Vi har följt honom i många år, och speciellt i år har vi följt honom väldigt noga. Han har haft en väldigt stark säsong, säger San Joses Europascout Shin Larsson.

– Jag vet att vi är intresserade, men i dagsläget kan jag inte säga vad som händer.

Inget NHL-lag har draftat Owuya och i somras var sista chansen att tinga Djurgårdsmålvakten.

Något som innebär att Owuya nu är så kallad free agent och kan välja fritt bland de anbud han får.

San Jose har redan ett starkt målvaktspar med de båda finländarna Antero Niittymäki och Antti Niemi. Niemi skrev nyligen på ett nytt fyraårskontrakt och Niittymäki har kontrakt även över nästa säsong.

”Bara att kriga vidare”

– I första hand är Mark intressant med tanke på framtiden. Han är en av de mest intressanta killarna och är dessutom free agent.

Mark Owuya:

– Inför draften var jag över på NHL Combine. Det var kul, jag var på intervjuer med olika lag, men så blev jag inte draftad. Synd, men det var bara att kriga vidare.

Vad säger du om intresset från NHL?

– Det är klart att det är smickrande och kul att höra. Det betyder ju att jag får lite utdelning för det jag har jobbat för. Men fortfarande har jag inte gjort tillräckligt. Vi ligger under med 3–1 i matcher, då kan jag inte koncentrera mig på något annat för då torskar vi. Vi måste vinna nästa match. Om vi inte gör det kanske jag inte kommer någonstans, för de vill väl ha en vinnare där borta.

Stärkt det mentala

Enligt uppgifter till Sportbladet har Djurgården erbjudit Owuya en kontraktsförlängning.

– Ja, det är väl sant. Men jag vill absolut inte fokusera på något sånt just nu. Jag trivs som fan i Djurgården, men nu är det viktigaste att gå vidare i slutspelet, säger Mark Owuya.

– Det jag har utvecklat mest den här säsongen är den mentala biten. Jag har läst mycket, men har framför allt lärt mig hur min hjärna fungerar och kan analysera mig själv. Ett insläppt mål är inget jag kan göra något åt, men jag kan lära mig av det och gå vidare.

FAKTA

Svenska NHL-målvakter

Dessa tolv svenska målvakter tillhör olika NHL-lags organisationer. Många av dem platsar inte i A-laget utan är placerade i AHL eller mindre ligor runt omkring i Nordamerika.

Henrik Lundqvist, New York Rangers

Johan Hedberg, New Jersey Devils

Jonas Gustavsson, Toronto Maple Leafs

Anders Lindbäck, Nashville Predators

Henrik Karlsson, Calgary Flames

Jhonas Enroth, Buffalo Sabres

Robin Lehner, Ottawa Senators

Jacob Markström, Florida Panthers

Gustaf Wesslau, Columbus Blue Jackets

Eddie Läck, Vancouver Canucks

Mattias Modig, Pittsburgh Penguins

Johan Backlund, Philadelphia Flyers