Riktade slag mot domaren – stängs av

Djurgården rasar mot kaptenens avstängning: ”Det finns inga bevis”

Marcus Nilson på Hovet i torsdags – men slog han verkligen en linjedomare?
HOCKEY

Marcus Nilson beskylls för att ha slagit en linjeman.

Nu stängs han av – i två matcher.

– Det är fel. Finns inget videoklipp som bevisar att Marcus har slagit en domare, säger Janne Järlefelt, sportchef i Djurgården.

Det var i samband med en match mellan Djurgården och Frölunda i torsdags som Dif-kaptenen Marcus Nilson, 33, tilldömdes matchstraff.

Abuse of official och en anmälan till disciplinnämnden.

Nu har domen kommit.

Missar två matcher

Avstängd en match automatiskt. Och DN utdelade en till match och motiverar domen med att Nilson ska ha slagit ett lättare slag mot en linjeman.

– Ja, Marcus missar matchen på tisdag (Timrå hemma) och torsdag (Linköping borta). Jättetråkigt, säger Janne Järlefelt till Sportbladet.

Han fortsätter:

– Det som förvånar mig är att ingen sett det slag mot linjemannen som Marcus döms för. Vi har letat i alla möjliga klipp och inget slag har utdelats. Hur kan man bli dömd för något som ingen annan har sett förutom den berörda linjemannen, säger Järlefelt.

Funderar på att överklaga

Han är missnöjd och tycker domen är fel.

Nu funderar han på att gå vidare med ärendet.

– Jag ska prata med vår ordförande, Mats Larsson. Han är juridisk expert. Så här kan det inte gå till. Hur kan man bli dömd utan bevis?

FAKTA

Så skriver disciplinnämnden i domen:

Disciplinnämnden har tagit del av domarens anmälan och ett yttrande från Marcus Nilson.

Av anmälan framgår att Marcus Nilson, efter det att en Djurgårdenspelare tacklats, spelets blåsts av och Frölunda gjort mål, försöker ta sig fram till Frölundaspelarna som befinner sig i höger sarghörn för att fira. Linjedomaren ställer sig i vägen och försöker få ögonkontakt med och stoppa Marcus Nilson men Marcus Nilson tittar förbi honom. När Marcus Nilson kommer fram till domaren slår han ett lättare slag med handsken på domarens vänstra arm innan han åker vidare.

Marcus Nilson har anfört att han inte har något minne av att någon linjedomare försökte ”genskjuta honom” och i situationen har han inte ens sett någon linjedomare. Han har alltså inte haft någon som helst avsikt att komma i kontakt med domaren utan vill bara komma fram till Tolsa.

Disciplinnämnden, som inte finner anledning att ifrågasätta de uppgifter som domaren lämnat i anmälan, anser det utrett att Marcus Nilson, när han försökt ta sig fram till en Frölundaspelare, slagit ett lätt slag med handsken på linjedomarens vänstra arm. Marcus Nilson har, även i en situation där hans fokus varit inriktad på en annan spelare, haft ett ansvar för sin kropp och att undvika att vidröra domaren på ett otillåtet sätt. Sådan fysisk kontakt som konstaterats är inte tillåten och ska regelmässigt leda till avstängning. Mot bakgrund av att kontakten är lätt kan påföljden stanna vid en avstängning motsvarande totalt två matcher.