Wikegård: Perfekt med någon utifrån

Experten sågar valet av Challe: ”Hockeyn uppfanns inte i Djurgården”

Foto: SCANPIX
Niklas Wikegård.
HOCKEY

Niklas Wikegård fick sin önskan igenom: Hardy Nilsson bort.

Men experten ställer sig frågande till Challe Berglund som ny tränare.

– Man kör mycket med att Challe är stockholmare och djurgårdare. Va fan, hockeyn uppfanns inte i Djurgården och definitivt inte i Stockholm, säger Wikegård i sin blogg på hockeykanalen.se.

Förre Dif-tränaren Niklas Wikegård, sedan flera år expert i tv, har kritiserat Hardy Nilsson länge och hävdat att 64-åringen saknar passion och glöd.

I dag meddelade Djurgården att Hardy Nilsson, och assistenten Micke Johansson, får sparken. Juniortränaren Tony Zabel tar över med Nichlas Falk och Tomas Montén som assisterande. Nästa säsong är det klart att Challe Berglund, som nyligen fick sin tröja upphängd i Hovets tak, kliver in som ny head coach.

”Har bara blivit sämre och sämre”

Men Wikegård är inte helt nöjd. I ett blogginlägg på hockeykanalen.se säger han:

– Jag har satt rubriken ”för sent”. Med det menar jag att Djurgården hockey, med styrelse, sportchef och alla människor runtomkring, har känt att det skulle ha gjorts någonting för längesen, kanske redan efter förra säsongen, kanske faktiskt redan efter SM-guldet (2001) när Hardy hade spelat ut sin roll.

– Hardys stora del är inte att utbilda spelare, hans stora del är att ha färdiga lag, köra en kort tid, och sedan gå vidare. Djurgården har bara blivit sämre och sämre för varje vecka. Ingen tror på spelet, inga spelare utvecklas, det här har jag tjattrat om hela tiden och till slut så blir det jobbigt. När inte coachingen är up to date, så att de bästa spelarna får spela i rätt läge, så blir det rörigt. Det ser mörkt ut för Djurgården. Tomas Montén är en duktig ledare som borde ha fått chansen att köra längre för två år sedan när Hardy kom in, och skulle ha fått en bättre förstärkning än Micke Johansson bredvid sig.

”Tveksam till att Challe är rätt man”

Wikegård ställer sig frågande till de som nu tar över.

– Nichlas Falk är helt ny som ledare och Tony Zabel har kört juniorlaget i många år. Jag vet inte om det är tillräckligt bra. Man pratar mycket om att komma in med energi. Men det är svårt i det här läget, när det är så här kort tid kvar, att utveckla spelare, säger Wikegård i sin blogg.

Wikegård är även tveksam till att Challe Berglund är rätt man. Han skulle helst ha sett att Djurgården plockade in ett nytt namn, utan tidigare anknytning till klubben.

– Jag har inget emot Challe, men man spinner för mycket på att han är djurgårdare. Det var inte Hardy när han kom för ett antal år sedan, och det var perfekt för Djurgården med någon som kom utifrån med nya idéer och inte var tyngd av gamla djurgårdstraditioner. Man kör mycket med att Challe är stockholmare och djurgårdare. Va fan, hockeyn uppfanns inte i Djurgården och definitivt inte i Stockholm. Flera människor utifrån som kommer in i föreningen och ruskar om tycker jag är bra, säger Wikegård.

– Jag är tveksam till Challe för fortsatt utveckling av föreningen, då måste hans assisterande vara riktigt bra. Jag hoppas det, att Zabel kan jobba mer mot de yngre. Men jag hade gärna sett att Challe klivit in redan nu. Nu ska han stå som nästa års huvudansvarige och titta på, och det känns jävligt konstigt för mig.