Sveket mot Hardy

Ville lämna Djurgården redan i våras – övertalades att stanna av styrelsen: ’Var sliten och saknade motivation’

1 av 4 | Foto: Foto: BILDBYRÅN
FICK KICKEN Hardy Nilsson fick i går sparken som tränare för krislaget Djurgården. Tony Zabel blir ny huvudtränare. Även veteranen Nichlas Falk kallas in.
HOCKEY

Efter 42 misslyckade omgångar fick Hardy Nilsson, 64, sparken.

Nu kan Sportbladet avslöja att Djurgårdstränaren ville lämna sin post redan efter förra säsongen.

– Han var sliten och saknade motivation, säger en källa.

Bara två gånger tidigare har Djurgården sparkat sin tränare under pågående säsong. Men med kvalseriehotet hängande över sig i den rekordjämna elitserien kände sig Djurgårdens styrelse tvungna att agera.

I söndags kväll ringde sportchefen Janne Järlefelt upp alla tre i tränartrojkan och kallade dem till ett individuellt möte klockan 09.00 morgonen efter.

Väl där fick Hardy och hans assisterande tränare Mikael Johansson beskedet att deras kontrakt sägs upp med omedelbar verkan.

Pushades att fortsätta

– Vi har kommit till en punkt där vi måst göra någon förändring för att vända det här till ett bättre resultat, säger Janne Järlefelt.

Men enligt uppgifter till Sportbladet är det samma styrelse som nu sparkar Hardy Nilsson som övertalade 64-åringen att stanna kvar i klubben i våras.

Efter förlusten i den sju matcher långa kvartsfinalserien mot Luleå var Hardy Nilsson rejält less och ville hoppa av sitt uppdrag som tränare för klubben. Men klubbens styrelse såg honom som det bästa alternativet även för årets säsong och pushade honom att fortsätta kontraktslängden ut.

’Ingen gillar att förlora’

Ola Josefsson, sportsligt ansvarig i Djurgårdens styrelse, bekräftar Hardys uppgivenhet i våras men nekar till att styrelsen skulle ha övertalat honom att stanna.

– Han var väl less efter förlusten mot Luleå i slutspelet. Men det var vi allihopa. Ingen gillar att förlora, säger han och fortsätter:

– Men att till slut fortsätta var hans egna beslut. Vi pushade inte honom, säger Josefsson.

Sportbladet har varit i kontakt med Hardy Nilsson men han vill inte lämna några kommentarer.

FAKTA

Hardy Nilssons tuffa år i Djurgården:

8 november 2010:

Trotjänaren och backveteranen Marcus Ragnarsson tvingas sluta med ishockeyn efter svåra axelproblem.

28 december 2010:

Veteranen Nils Ekman drabbas av en stroke och tvingas avsluta sin karriär i förtid. Hardy och klubben chockas av beskedet.

20 mars 2011:

Robin Jonsson sätter 4–3 i sudden death och skjuter Luleå till en semifinalplats. Efter den tunga förlusten hade Hardy Nilsson tankar på att bryta sitt kontrakt men pushades att fortsätta av styrelsen.

14 november 2011:

Inför derbyt mot AIK får Hardy Nilsson ta emot stark kritik i Sportbladet från flera egna spelare för sin ledarstil.  Djurgården förnedras sedan i derbyt mot AIK med 0-5. Men i en intervju med Sportbladet ett par dagar senare tar Hardy kritiken med ro: ”Det är himmel eller helvete, så är det med hockeyn”, säger han.

30 januari 2012:

Förlusterna blir tillslut för många.

Styrelsen kallar Hardy Nilsson till ett möte där han får sparken.

– Hardy gjorde det jättebra när han kom hit, men ibland är det skönt att byta, säger Christian Eklund.