Stjärnornas val vid lockout: Djurgården

Inget NHL-spel i höst – då ska Hörnqvist och Kronwall hjälpa Dif till elitserien

Foto: Magnus Sandberg
Niklas Kronwall och Patric Hörnqvist är hemma i Sverige och tränar.
HOCKEY

En höst utan NHL-hockey kan bli verklighet.

Då kan alla Djurgårdare jubla.

Niklas Kronwall och Patric Hörnqvist väljer nämligen att spela för den allsvenska klubben då.

– Det skulle kännas konstigt att sätta på sig någon annan tröja,­ säger båda till Sportbladet.

Förhandlingarna mellan spelarfacket och NHL-klubbarna har precis börjat. Det gäller att komma överens om ett nytt kollektivavtal innan säsongen startar, annars blir det som 2004/2005 då elitserien invaderades av NHL-spelare.

’Kan inte ta en så stor smäll’

– Jag varken tror eller hoppas på att det blir en till NHL-lockout. Jag tror att alla känner att hockeyn mår så pass bra nu att ingen kan ta en så stor smäll igen. Flera av spelarna tjänar också bra med pengar, säger Niklas Kronwall, Detroit Red Wings.

Även Patric Hörnqvist som spelar i Nashville Predators ser ljust på saken.

’Spelarna är optimistiska’

– Till vår fördel tror jag att alla såg att när basketen där nere ­hade lockout och bara spelade 55 matcher så blev det en trend bland fansen att inte dyka upp. Det var en jäkla kalabalik och hockeyn har inte råd med det, ­säger han.

Båda spelarna förbereder sig för en ny säsong medan grunderna för avtalet läggs fram. Ägarna säger var de vill ha och så får spelarfacket komma med sina synpunkter. Sedan börjar förhandlingar för att hitta lösningar och komma överens.

– Det kommer inte vara löst ­efter två gånger, det tror jag ­definitivt inte. Jag tvivlar inte en sekund på att detta kan dras ut på in i september men spelarna är optimistiska och vill sätta i gång när serien börjar, säger Kronwall.

’Brinner för Djurgården’

Både Patric och Niklas är gamla Djurgårdsspelare och skulle det bli en lockout så har ingen av dem något avtal som binder dem till klubben men ingen av dem kan tänka sig något annat.

– Jag skulle ha väldigt svårt att spela för ett annat lag, säger Kronwall.

Även om de spelar i allsvenskan?

– Djurgården är laget man brinner för, säger Hörnqvist.

NHL-Lockout eller inte? – Här är några av punkterna som tas upp på förhandlingen

Intäktsfördelningen

Produkten NHL går otroligt bra och intäkterna ökar. Publiken strömmar till arenorna, fler sponsorer vill synas kring ligan och man har skrivit ett tioårsavtal med tv-bolaget NBC. Just nu får spelarna 57 procent av intäkterna medan klubbarna får 43 procent. NHL-ledningen vill att det ska vara 50/50 i det nya avtalet.

Förhandlingsdatum

Avtalet mellan NHL och NHLPA går ut den 15 september. NHL har i flera månader velat förhandla fram det nya avtalet, men spelarfacket krävde att säsongen skulle ta slut innan de satte sig vid förhandlingsbordet.

Säkerhet och regler

Spelarna tycker att NHL fattar många beslut över deras huvuden. ­Spelarna vill ha mer att tycka till om när det gäller regler och säkerhetsfrågor, som till exempel hur man ska hantera alla hjärnskakningar

Hur många som förhandlar

Spelarfackets boss Donald Fehr vill att fler spelare ska vara med vid förhandlingsbordet. NHL-ledningen menar dock att större delegationer skulle bli mindre effektivt.

OS-frågan

Spelarna vill spela OS i Sotji 2014, ägarna är mer tveksamma. ”Ingen fråga som kommer att avgöra allt. Vi förstår ägarna, men självklart vore det kul att spela OS, men det är trots allt klubbarna som betalar vår lön”, säger Doug Murray.

Draftens tvåårsregel

Som det är nu måste NHL-klubbarna kontraktera en draftad spelare inom två år för att inte förlora rättigheterna. Spelarfacket är nöjt med den regeln. NHL-ledningen vill däremot utöka den regeln till fyra år.

”Escrow”-systemet

NHL-klubbarna har sedan 2005 hållit inne på tio procent av spelarnas löner, som en säkerhet, innan man sett exakt hur mycket intäkterna blivit under säsongen. Ett system spelarfacket ogillar.