Landeskog redo för allsvensk debut

Foto: SCANPIX
Gabriel Landeskog.
HOCKEY

Från NHL till allsvenskan

Från Colorado till Djurgården.

– Ska bli hur kul som helst, säger Gabriel Landeskog inför sin allsvenska debut mot Örebro på onsdagen.

Gabriel Landeskogs inträde i Djurgården och Hockeyallsvenskan är förstås ett resultat av NHL-lockouten. En konflikt som Landeskog i lindan av sin karriär hade kunnat vara utan.

– Det känns väldigt olämpligt. Speciellt när det gick helt okej första året och man bara vill bara fortsätta trumma på, säger Landeskog till TT på måndagen efter sitt första träningspass på Hovet med Djurgårdens A-lag efter hemkomsten.

Landeskog gjorde succé under sin debutsäsong i NHL och utsågs till årets rookie efter att ha svarat för 52 poäng (22 mål+30 assist) på 82 matcher.

En kapten som väntar

Han utsågs också nyligen till lagkapten i Colorado som 19-åring – den yngsta i NHL genom tiderna. Han får vänta innan han får visa upp sitt C på matchtröjan.

– Tråkigt, men det finns inte så mycket man kan göra just nu utan bara ha tålamod.

Den brådmogne hockeytalangen hann som 16-åring med tre elitseriematcher med Djurgården 2008–2009 innan han försvann till Nordamerika.

Landeskog blir den andre NHL-lockoutade spelaren i Djurgården efter backen Douglas Murray. Han har skrivit ett tvåmånaderskontrakt med Djurgården och får tills vidare nöja sig med allsvenskan.

– Det ska bli riktigt roligt. Klart att det är mer fysiskt och högre tempo i NHL, men allsvenskan är en underskattad liga, säger han.

Fyra dagar och fyra träningar efter hemkomsten känner han sig redo.

– Jag har ju kört hela sommaren. Sedan gick hela september utan organiserade träningar, så lite ringrostig är man väl.

– Jag har inte jättebra koll på Örebro och de andra lagen, men det har känts bra på träningarna så det ska bli riktigt kul att komma in här på Hovet igen.

Nya kedjekompisar

Av måndagens träning att döma kommer Landeskog att bilda kedja med Fredrik Bremberg och Dustin Johner mot Örebro.

– Ja, jag räknar med att vi börjar så, sedan får man se.

Trycket är hårt på Djurgården att genast ta klivet tillbaka till elitserien. Säsongsöppningen har dock varit knackig. Landeskog, som fyller 20 i november, känner press på sig att bidra.

– Absolut. Men press brukar göra så att jag spelar lite bättre, man är mer på tårna, säger han.

– Jag tycker mest det ska bli kul. Vi är ett bra gäng och har en utmaning framför oss.

ARTIKELN HANDLAR OM