”Fortsätter slarvet får man inte spela”

Tuffare direktiv i Dif med Zabel som huvudtränare

Foto: STEFAN JERREVÅNG
HOCKEY

För andra gången på åtta månader har Tony Zabel befordrats till huvudtränare för Djurgården.

Första gången slutade i fiasko.

Nu har han härdats och kommer ställa tuffa krav på laget.

– Gör man misstag på isen kommer det bli konsekvenser, säger 41-åringen som har huvudansvaret att föra Djurgården tillbaka till elitserien.

09.00 i går morse.

Tony Zabel var inkallad till möte på Hovet.

Förutom Charles Berglund var ordförande Kaarel Lehiste närvarande.

Och ordern till Zabel var tydlig: ta över Djurgården.

– Jag hann inte ens ringa till familjen och rådfråga.

Men Zabel var snabb att anta utmaningen, trots den historik han har i klubben. Han tog ju över Djurgården när klubbledningen sparkade Hardy Nilsson i vintras, ett tränarbyte som slutade med att Djurgården hamnade i kvalserien.

– Första veckan var mycket speciell. Jag var inte riktigt van med den press och den mediebevakning som var runt Djurgården, säger Tony Zabel.

Och det syntes tydligt på Zabel att han var pressad i våras. Han såg mer och mer skygg ut och såg tagen ut av uppståndelsen.

– Det ska inte ha satt några spår och kanske är den erfarenheten nyttig att ha med sig i det läge som jag nu är i, säger Zabel och funderar lite.

Måste vinna i snitt två av tre

Han har just avslutat första träningspasset med Djurgården i Hovet och han ser mer van ut än vid förra gången när han tog över som headcoach. Han svarar tuffare på journalisternas frågor och ger ett avspänt intryck.

– Det som skedde i våras stärkte mig som person och som tränare, det är jag säker på. Det är även skillnad från då och nu. Då hade jag bara några matcher på mig, nu är det en lång serie framför oss.

Han vet att läget för Djurgården är känsligt, utsatt och näst intill obarmhärtigt. För att Djurgården ska ta sig direkt till kvalserien, topp tre i allsvenskan, måste laget vinna i snitt två av tre matcher under de kommande fyra månaderna.

– Vi har som målsättning att gå till elitserien och att sätta oss i en sådan situation där vi kan ha allt i egna händer. Den är inte förändrad. Om det sedan handlar om att vi hamnar topp sju eller topp tre i serien spelar ingen roll.

Han har analyserat vad som gått fel hittills och det kommer bli en tuffare kravbild på spelarna. Zabel nämner inte orda "bänka", men allt han pratar om ger skenet av det.

”Varit för många budskap”

– Gör jag misstag som tränare så blir jag av med mitt jobb. Det måste finnas krav på spelarna också. Gör spelarna misstag på träningarna så kommer de göra samma sak på matcherna. Spelarna måste sluta spela naivt och gör de misstag måste det bli konsekvenser av det. Antingen måste vi utbilda spelarna mer. Eller om misstagen fortgår så får man inte spela något mer.

Djurgårdens nya ledning kommer att bestå av Charles Berglund som sportchef, Tony Zabel som huvudtränare och Mats Bäcklin som assisterande tränare. Tydliga roller där Berglund inte kommer att ha göra med matchmomenten.

– Vi har kommit fram till att det har varit för många budskap, ingen hade befälet. Nu har vi styrt upp laget och jag kommer vara tydlig vad som ska göras på isen. Det tror jag kommer fungera bra.

Zabel avrundar intervjun, ser fortfarande samlad ut. Han vet vad som väntar i morgon eftermiddag.

8094 personer kommer kräva tre poäng mot Leksand.

En till förlust och trycket ökar.

Pressen ökar.

Och då finns ingen till livlina för Djurgården att använda.

FAKTA

Djurgårdens stormiga år

JANUARI

Hardy Nilsson sparkas – doldis blir ny tränare

➔ Veteranen får kicken från Djurgården som parkerar näst sist i elitserien.  Orutinerade Tony Zabel plockas upp från Djurgårdens J20-lag.

MARS

Hamnar i kvalserien

➔ Djurgårdens fiaskosäsong fortsätter under Tony Zabel och laget hamnar i kvalserien.

Challe Berglund tar över – laget åker ur elitserien

➔ Djurgårdsprofilen får chansen att rädda ”Mesta mästarna” från degradering men lyckas inte. Djurgården förlorar borta mot Leksand med 2–0 och är trots en meriterad spelartrupp klara för hockeyallsvenskan.

Spelarna får polisbeskydd

➔ Efter 35 säsonger i elitserien åker Djurgården ut. Laget ackompanjeras av polisen tillbaka till Stockholm och får leva med polisskydd under resten av matcherna.

APRIL

Sportchefen får gå

➔ Styrelsen agerar efter fiaskot och ber sportchefen Janne Järlefelt lämna sin post. Challe Berglund antas klara av dubbla roller som sportchef och tränare.

Ordföranden hoppar av styrelsen

➔ Efter massiva protester från förbannade supportrar väljer Mats Larsson, ordförande för Djurgården hockey, att hoppa av.

JUNI

Marcus Nilson får inte träna – Ottosson tvingas bort

➔ Nilson hävdar att han inte får träna med Djurgården då hans kontrakt är för dyrt att omförhandla.

Djurgården ska enligt Nilsons fackliga representanter ha stängt av Nilsons passerkort. 

Trotjänaren Kristoffer Ottosson får beskedet av Djurgårdens klubbledning att han inte längre är önskvärd i föreningen.  Djurgården har inte råd med lönen, trots att Ottosson är beredd att sänka den.

JULI

Fansen samlar in pengar

➔ Djurgårdens supportrar räddar Ottosson kvar i Djurgården efter en insamling som gör förlängningen ekonomiskt möjlig.

– Jag vill rikta ett stort tack till fansen, säger spelaren till Djurgårdens hemsida.

NOVEMBER

Marcus Nilson stämmer ­Djurgården

➔ Stjärnan stämmer sin förra klubb på nästan en miljon kronor då hans kontrakt ska ha sagts upp på felaktiga grunder.

Challe avgår som tränare – Zabel ersätter

➔ Djurgårdens tränare, tillika sportchef, är pressad efter en usel inledning av hockeyallsvenskan. Challe hoppar först runt mellan sportchefsrollen och tränarrollen innan han till sist ger upp som tränare.

Challes första beslut som enbart sportchef är att återanställa den tidigare sparkade men numera assisterande tränaren, Tony Zabel, som huvudtränare för Djurgården.