Kalus stängs av i fyra matcher

Forwarden får sona för tacklingen i matchen mot Karlskrona

Foto: SCANPIX
Petr Kalus.
HOCKEY

I torsdagens match mot Karlskrona vann Stockholmslaget med 5–2. Men i efterhand får nu Djurgården smolk i bägaren.

Forwarden Petr Kalus, 25, stängs av 4 matcher efter den tackling som gav honom ett match penalty.

Petr Kalus fick ett matchstraff, som senare omvandlades till ett match penalty. Och nu meddelar disciplinnämnden att Kalus stängs av fyra matcher, varav en omvandlas till böter på 3 500 kronor.

Nämnden menar att Kalus träffar huvudet på motståndaren och lyfter från isen i tacklingsögonblicket. I och med att Kalus var avstängd mot Asplöven i lördags missar han därmed matcherna mot Örebro (tisdag) och Oskarshamn (onsdag).

På sina 20 matcher med Stockholmsklubben har den NHL-meriterade tjeckiske forwarden stått för fyra mål och sex assist.

Disciplinnämnden beslutade idag också att ge Färjestads assisterande tränare Andreas Johansson 7000 kr i böter för att i torsdags ha skällt ut domarna.

FAKTA

Så skriver disciplinnämnden

"Disciplinnämnden har tagit del av domarens anmälan, ett yttrande från Petr Kalus samt har granskat filmsekvenser från händelsen.

Av anmälan framgår att en Karlskrona-spelare för pucken ner mot hörnet och jagas av en Djurgårdsspelare. Rakt framifrån kommer Petr Kalus och i tacklingsögonblicket sätter han upp sin högra arm/hand som träffar Karlskrona-spelaren i ansiktet. Karlskrona-spelaren faller till marken och utgår från matchen med en befarad hjärnskakning.

Petr Kalus har vidgått att han agerat på det sätt domaren har beskrivit med den enda invändningen att han håller armarna längs sidorna under tacklingen och sätter upp dem först efter det att tacklingen utdelats. Petr Kalus har inte haft något uppsåt att skada motspelaren.

Av filmsekvenserna framgår enligt Disciplinnämndens bedömning att Peter Kalus utdelar en tackling mot huvudet mot en motspelare och att han i tacklingsögonblicket har kraften riktad mot huvudet och lyfter med skridskorna från isen. Mot bakgrund av dessa omständigheter och den stora risk för skador som tacklingar av denna typ medför, finner nämnden att Petr Kalus ska ådömas fyra matchers avstängning (inklusive den automatiska avstängningen), varav en match omvandlas till böter."