Erik Gustafsson anmäld för hot

”Det här är patetiskt – jag skulle aldrig göra så” Se Facebook-konversationen nedan

1 av 4
HOCKEY

Djurgårdens Erik Gustafsson, 21, har anmälts för olaga hot sedan en Facebook-konversation med en arg supporter urartade.

Han bedyrar dock sin oskuld och hävdar att hans telefon blivit kapad.

– Det här är patetiskt. Jag skulle aldrig göra något sådant, säger han.

Polisanmälan mot Erik Gustafsson.

Djurgårdens säsong slutade i ett fiasko och ilskan från supporterhåll var påtaglig. Inte minst från en person i mellersta Sverige, som gick till hård attack mot backtalangen Erik Gustafsson på Facebook.

”Du har varit bedrövligt dålig i playoffen! Du har sänkt oss på egen hand”, skrev han.

En dryg vecka passerade innan svaret kom – i form av ett hot:

”Jag hoppas att du har låst dörren nu när säsongen är över. Har skickat lite killar på dig så du får ha huvudet högt, jävla bonde!!”.

En hätsk ordväxling följde och från Gustafssons konto fortsatte hoten att hagla:

”Kommer hitta dig och spöa skiten i dig. Fyfan vad rädd du är din jävla skithög”.

Det var orden som fick supportern att kontakta polisen.

– Jag har varit rädd, man vet inte om det står någon utanför dörren när man kommer hem. Även om han representerar klubben i mitt hjärta så var en polisanmälan given, säger supportern.

”Kapade telefonen”

När Sportbladet kontaktar Erik Gustafsson låter han förvånad.

– Jag skulle aldrig få för mig att kränka en annan människa på det viset. Okej, det kommer från min telefon, men det är inte jag som har skrivit...

Gustafsson berättar att han och några kompisar var på en middag som senare på kvällen övergick till en fest. Någon gång mellan klockan 21.00 och midnatt ska hans telefon ha använts för att spela musik, och Gustafsson tror att någon av person­erna som befann sig på festen då ”kapat” hans telefon.

Sportbladet återgav Gustafssons version av det inträffade för supportern. Han ger dock inte mycket för förklaringen.

– Jag tror inte ett skvatt på honom. Det är så enkelt att säga att man fått sitt konto kapat. Det är skitsnack. Han kan ju ordna fram bevis och ge mig en riktigt bra anledning till att jag inte ska driva detta vidare, för det kommer jag att göra, säger supportern.

Gustafsson:

– Trist att han inte tror på mig, men jag vet ju själv att jag talar sanning, säger han.

”Är inte jag”

Kommer du att försöka ta reda på vem som kapade din telefon?

– Nu känns det ju ange­läget, med tanke på att jag blivit anmäld. Problemet är bara att jag inte vet vem jag ska vända mig till.

De som var på festen?

– Jag känner inte alla. Jag var där med två kompisar och bara en av dem ­umgås med de andra person­erna.

En rättslig process tycks alltså vara att vänta. Petter Asp, professor i straffrätt, tror att det kan bli problematiskt att bevisa någon som skyldig.

– Facebook ger större möjligheter i sådana här identitetsstölder. Det är lätt att utge sig för att vara någon man inte är. Lyckas man inte bevisa vem som skrivit så kan det landa i att ingen hålls ansvarig över huvud taget, säger han.

När Sportbladet pratade med Gustafsson i går hade han ännu inte fått någon anmälan i sin brevlåda. Han känner sig dock trygg i att han inte har begått ­något brott.

– Jag vet med 100 procents säkerhet att det inte är jag som har skrivit hoten, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM