Beskedet: Djurgården nobbar Murray

NHL-bjässen spolas trots backkris: Jag är sjukt besviken och förbannad

AVSLÖJAR
1 av 3
HOCKEY

Djurgården ratar ikonen Douglas Murray, 34.

Han är för dålig, anser lagledningen.

– Jag är sjukt besviken och förbannad, säger backbjässen.

Djurgården har just nu sex seniorbackar och två juniorbackar på rostern. Det efter att Daniel Fernholm är skadad och Robin Norell samt Andreas Englund är på JVM.

Kanske ingen akut backkris – men ett läge där SHL-klubben kanske vill ta in någon extra back under JVM.

”Han är inte aktuell”

I föreningen finns NHL-veteranen Douglas Murray, som tränat under hösten med juniorlaget tre gånger i veckan.

Murray har gett upp NHL den här säsongen och erbjudit sina tjänster till Djurgården. Både på korttidskontrakt och på längre sikt.

– Douglas är inte aktuell. Vi känner oss komfortabel med den backbesättning som vi har. Tränarna, och jag, känner att vi inte har behovet av Douglas. Det är på sportsliga grunder. Han har inte spelat mycket sista året och SHL är även på stora ytor, säger KG Stoppel, sportchef för Djurgården.

Han fortsätter:

– Jag vet att fansen kanske blir besvikna. Men vi kan inte värva spelare efter ikonstatus.

”Sjukt förbannad och besviken”

Sportbladet når Douglas Murray, som hänvisar till Djurgården.

När vi pratat med Djurgården återkommer vi och får prata med en mycket besviken, på gränsen till förgrymmad, 34-åring.

– Jag är sjukt besviken. Förbannad. Jag har tackat nej till andra bud för att invänta Djurgården. Jag kommer inte gå på några matcher på ett bra tag, kommer tjura lite nu, säger Murray.

Det blir tyst i luren och sedan fortsätter han:

– Jag fick beskedet via min agent och valde då att fronta KG en mot en och fick egentligen beskedet då. Men dialogen har varit usel. Lagledningen har hela tiden smajlat mot mig, tagit mig i handen och varit inställsamma. Sedan kommer det här.

"De har agerat respektlöst”

Hur är dina känslor för Djurgården nu?

– De har agerat respektlöst. Tränarstaben har jag inte mycket gott att säga om. Jag kommer nog inte spela för Djurgården så länge den är där. Jag vet att jag håller i SHL, säger en irriterad Murray.

Han har under hösten varit inställd på att spela i NHL. Den dörren tror han nu är stängd.

– Och efter det här blir jag sjukt sugen på att knäppa Djurgården på näsan, säger han och öppnar för andra klubbar i Sverige, men vill inte säga vilka klubbar han har intresse ifrån.

Bland annat letar ju Modo, AIK och Brynäs backar just nu.

Han har för avsikt att spela i Europa den här säsongen och göra ett nytt försök i NHL nästa höst.

– Det känns konstigt att spela för någon annan klubb än Djurgården. Men nu är vi ett läge där de inte vill ha mig. Jag måste se om mitt hus, säger Douglas Murray.

Han öppnar också för KHL, där lagen kan rensa i trupperna fram till 25 december.

Fansens reaktion efter nobben av Murray – läs här!

FAKTA

Sportbladets experter om beskedet

Gör Djurgården rätt som nobbar Douglas?

Tomas Ros:

– Tycker Djurgården gör fel. Så dålig kan han inte vara att Douglas inte ens är värd några matcher under jul och nyår? Speciellt inte i det försvarsspelet som Djurgården har där boxa ut är ett nyckelord. Testa Murray och fyll Globen i mellandagarna. Håller med Douglas att det är respektlöst av lagledningen.

Hans Abrahamsson:

–Jag är lite förvånad att de, i de här läget, inte väljer en korttidslösning nu när de saknar så många backar. Men det är möjligt att de har bättre alternativ på gång. Murray skulle givetvis inte gå in och dominera, men han skulle kunna tillföra en hel del erfarenhet till truppen. Att han sedan är en grym Dif-profil och en profil över huvud taget är ingen nackdel.

Mats Wennerholm:

Djurgården gör helt rätt. Douglas Murray spelade med Djurgården i HockeyAllsvenskan under lockouten hösten 2012 och ingen kan väl säga att han tillförde något till laget ens då. Han tillhör en backtyp som snabbt blivit omodern och spelet på stor rink passar honom inte alls. Jag tror Djurgården har gjort en riktig bedömning och de lägger hellre pengarna på något annat. En center till exempel. Djurgården blir som många andra skadskjutna under JVM då två backar försvinner, men jag tror inte Douglas Murray är lösningen på det.

ARTIKELN HANDLAR OM