Han tvingades bort från Djurgården

Sanningen bakom Guters Leksand-flytt

Ser framåt ”Allt jag vill säga är att jag verkligen kommer att sakna Djurgården”, säger Mattias Guter som lämnat Djurgården för Leksand.
HOCKEY

Damien Fleury in och samtidigt tvingades Mattias Guter bort från Djurgården.

Redan för två veckor sedan sedan fick Guter besked att han inte var önskvärd i klubben, trots två och ett halvt år kvar på kontraktet:

– Jag fick bara besked om att jag inte ingick i deras framtidsplaner, säger han.

– Mattias kanske valde att tolka det så, men han har varit minst lika aktiv i processen om inte aktivare, säger K-G Stoppel.

K-G Stoppel.

I kväll mot Skellefteå debuterar Mattias Guter – i tröja nummer 44 – för Leksand. Flytten från Djurgården till Leksand kom överraskande för många. Men redan för två veckor sedan fick 26-årige Guter besked att han inte var önskvärd i Djurgården och skulle leta ny klubb.

”Klubben ville annorlunda...”

En chock för Guter som i våras skrev på ett treårskontrakt för klubben han kom till som 16-åring.

– Jag såg verkligen fram mot att representera Djurgården under lång tid. Tyvärr ville klubben annorlunda, säger han.

Bara några dagar senare var han muntligt överens med Leksand, men då var inte Djurgården beredd att släppa den högerfattade forwarden. Till viss del handlade det om skador, men enligt Sportbladets uppgifter ska också den känsliga övergången med Marcus Nilson ha påverkat. Djurgården kände att det var fel tillfälle att släppa i väg en djurgårdsfostrad spelare.

Om Marcus Nilson-kopplingen säger Djurgårdens sportchef K-G Stoppel.

– Nej, det tycker jag nog inte att det påverkade. Det var tätt mellan matcherna och vi kom överens med Leksand eftersom vi hade skador.

Guter spelade tre matcher med Djurgården efter beskedet att han inte längre var önskvärd.

– Jag fick omgående mandat av K-G att leta klubb åt Mattias, något jag ordnade inom 24 timmar. Då helt plötsligt började Djurgården att krångla. Ytterst ovanligt att en spelare först inte är önskvärd och sedan måste spela tre matcher efter ett sånt besked, säger Guters agent Johan Altberg.

”Blir svårt för honom”

Först efter segern mot HV 71 i lördags fick han klartecken att gå till Leksand.

Men sportchef K-G Stoppel hävdar att det var Guters initiativ att bryta kontraktet

– Han har varit minst lika aktiv i processen om inte aktivare.

Han säger själv på er hemsida att han fått besked att han inte ingick i era planer för framtiden.

– Så kanske de valde att tolka det. Jag hade ett samtal med agenten och sa att den typen av spelare han är, och sättet vi spelar hockey på, blir det svårt för honom.

Men du menar att det är han själv som bett om att få lämna?

– Ja, precis. Det är inte så att vi har gjort oss av med honom. Det blev en diskussion om istid och typ av istid och då sa vi att det kanske är bättre att han är i ett lag där han kan få den istiden. Vi har nog svårt att ge den. Sedan gick det snabbare än vi trodde att hitta ny klubb och olyckligt att det blev skador vid precis det tillfället.

Guter vill inte ge några mer kommentarer:

– Allt jag vill säga är att jag verkligen kommer att sakna Djurgården, och då tänker jag på lagkompisarna och supportrarna. Men nu är saker som de är och jag ser verkligen fram representera Leksand.

■ ■ ■

Spelarna i enkät: De har bäst fans.

FAKTA

SHL i kväll:

Skellefteå AIK–Leksand, HV71–Örebro, Frölunda–Luleå, Modo–Djurgården, Linköping–Färjestad (alla 19.00)

ARTIKELN HANDLAR OM