Djurgårdens plan för att nå toppen

Hovet-upprustning och NHL-samarbete bland nyheterna

1 av 4 | Foto: BILDBYRÅN
K-G Stoppel och Joakim Eriksson på torsdagens presskonferens.
HOCKEY

Djurgården presenterade fyra stjärnspelare och en sportchef.

Men nu kan Sportbladet också avslöja planerna i klubbens storsatsning:

En toppmodern träningscamp, upprustning av Hovet och ett samarbete med NHL-klubb ska göra Djurgården till en europeisk maktfaktor.

– Inom tre, fyra år är vi på banan, säger K-G Stoppel.

Djurgården klarade året som nykomling i SHL utan att tvingas kvalspela sig kvar.

Redan till kommande säsong spänner klubben bågen med bland annat en sex miljoner dyrare trupp och fyra tunga nyförvärv:

Leksandsduon Linus Hultström och Tomi Sallinen, Södertäljes backlöfte Robin Press och den amerikanske poängmaskinen Matt Anderson. Dessutom är KHL-stjärnan Patrick Thoresen på väg in.

– Det känns bra att ha den ryggraden, säger Joakim Eriksson som själv också presenterades som ny sportchef.

Ska nå toppen

Men ovannämnda nyheter är bara en del i en omfattande satsning.

Djurgården planerar att nå absoluta toppen och för Sportbladet berättar vice vd:n, K-G Stoppel, planerna som ska göra klubben till en maktfaktor i Europa.

– De senaste åren har varit en berg-och-dalbana för klubben. Nu handlar det om att skapa en traditionell och utvecklad Djurgårdsidentitet. Där har vi en resa att göra. Men när vi väl har gjort den resan så är vi förhoppningsvis en ledande klubb i Sverige, förhoppningsvis även i Europa.

– Vi vill fortsätta utvecklas för att hitta nya pengar och bli större på ett annat plan, fortsätter Stoppel.

I Djurgårdens planer ingår en träningsanläggning på en centralt belägen plats där hela verksamheten samlas. Och tanken är att den ska innehålla flera faciliteter, bland annat en egen läkarklinik, en ishall med läktare där a-laget ska träna, och dam- och juniorlag ska spela sina matcher samt att Hovet ska rustas upp.

”Många parametrar”

Ett beslut av Stockholms stad och kommunen är inte allt för långt borta.

– Det är många parametrar vi inte själva kan påverka, men samtalen med Stockholms stad och kommunen har aldrig varit bättre än nu.

Vad finns det för möjligheter?

– Vi tittar på alla möjligheter som finns i Stockholmsområdet. Framför allt var det kan tänkas finnas en yta, men också ur en logistisk synpunkt. Att vara så tillgänglig som det bara går för hela Stockholm.

Djurgården planerar också ett nära samarbete med NHL-klubbar i sin satsning mot toppen.

– Jag är övertygad om att vi kan se relationen med NHL som en möjlighet i stället för en fiende, säger Stoppel och utvecklar:

– Vi kan ha ett starkt samarbete med en NHL-klubb, men även med college där borta för våra dam- och juniorlag. Jag tror det finns jättemycket att göra.

Hur långt gånget är planerna för ett NHL-samarbete?

– Vi har inte pratat med någon NHL-klubb. Men jag har mina visioner och planer som jag presenterar för föreningen. Sedan ska vi se till att göra den resan så intensiv som möjligt.

När är det rimligt för Djurgården att prata om SM-guld och att vara en europeisk storklubb?

– Jag är ganska otålig av mig som person så jag säger väl om tre, fyra år. Då ska vi vara på banan, på riktigt.

FAKTA

Djurgårdens plan för att en europeisk toppklubb:

NHL-samarbete
Djurgården jobbar på en plan för ett nära samarbete med NHL-klubb, med allt vad det innebär. Dessutom med collegeligan som framför allt ska fungera som utbyte med klubbens dam- och juniorlag.
Ny träningsanläggning
Djurgården hoppas på en centralt belägen träningscamp där hela verksamheten är samlad, från a-lag till ungdomslag. Dessutom ska anläggning inrymma alla tänkbara faciliteter, bland annat en egen läkarklinik.
Upprustning av Hovet
Djurgården vill sätta sin egen prägel på arenan och hoppades på beslut av kommunen redan innan valet. Men det har dragit ut på tiden. Klubben vill kunna påverka försäljningen i arenan och göra den mer influerad av Djurgården. Att fansen ska känna att det är deras arena.
Två sportchefer
Den gångna säsongens lagkapten, Joakim Eriksson, presenterades som ny sportchef i går. Hans roll kallas "strategisk sportchef". Men Djurgården ska även anställa en "teknisk sportchef" som ansvarar för klubbens sätt att träna och spela.
Stjärnspelarna
Linus Hultström skrev ett långtidskontrakt, Tomi Sallinen blir en ledande spelare, Robin Press ett jättelöfte och Matt Anderson en poängkung. Djurgården presenterade fyra nya spelare i går, men även norske KHL-stjärnan Patrick Thoresen är på väg in. De kortsiktigt etablera Djurgården i toppen, kanske redan till nästa säsong.