Djurgården har ett bräckligt lagbygge

Abrahamsson: Risken är det blir för valpigt och naivt

HOCKEY

VÄSTERÅS. En av försäsongens intressantare frågor:

Hur bra blir egentligen Djurgården i SHL?

Jag ser ett väldigt spännande – men också lite bräckligt – lagbygge.

Hans Abrahamsson.

Första året efter återkomsten till SHL körde Djurgården en lågbudgetsatsning. Laget var utdömt av många, men undvek kvalspel och säsongen tog slut i play in mot Luleå.

Utifrån förutsättningarna en klart godkänd säsong.

Nu när klubben slipper avstå från att betala de sex miljoner kronor som nykomlingar i SHL numera måste har de pengarna lagts på spelarbudgeten.

Blir bättre – men hur bra?

Tunga namn som Linus Hultström, Tomi Sallinen, Matt Anderson och inte minst Patrick Thoresen har hämtats in. Samtliga med uppgiften att vässa offensiven, som förra säsongen under långa stunder bestod av en spelare: Marcus Sörensen.

Allt talar för att Djurgården blir bättre.

Men hur bra blir Hans Särkijärvis lag?

Jag drar egentligen inga som helst slutsatser av träningsmatchen mot allsvenska Västerås där laget blev nollat.

Djurgården saknade åtta spelare, bland annat en potentiell förstakedja med Thoresen, Anderson och Fällström.

Vad man kan säga är att faller allt rätt kan Djurgården mycket väl bli ett topplag, men det finns också en del frågetecken.

Finns inga pengar

Inte minst backsidan.

Djurgården räknar inte med att Daniel Fernholm kommer tillbaka efter sin otäcka hjärnskakning. Det gör inte jag heller.

Det betyder att att snittåldern just nu ligger på 21,2 år

Åldermannen är Marcus Högström, 26, och det är inte direkt så att han har sex, sju SHL-säsonger i ryggen. Nej, även Högström är något av en rookie i de här sammanhangen.

Ungt är inte alls lika med dåligt, absolut inte, men under en lång SHL-säsong är risken att det blir för valpigt och naivt.

Och vad jag har förstått finns det i dagsläget inga pengar att lägga på en rutinerad, stabil försvarare. Nej, det är ungdomarna som ska göra det för Djurgården och under långa perioder gick det okej förra säsongen.

Men då var också kraven minimala på ett nederlagstippat och delvis utdömt lag. I år räcker det inte med sarg ut. Nu ska laget lyfta en nivå och förväntningarna är betydligt högre ställda.

Jag känner mig inte alls säker på att spelet med puck från bakplan blir tillräckligt bra för att Djurgården ska kunna bygga ett effektivt offensivt spel.

■ ■ ■

Västerås då?

Definitivt ett topplag i allsvenskan, jag har svårt att se något annat. Bredden på forwardssidan imponerar. En Jonas Fransson i normalt slag (det var han inte riktigt förra säsongen) är en av seriens absolut bästa målakter.

Det är backsidan som ser lite smal ut.

Men där räknar jag med att sportchef Niklas Johansson har något på gång. Räkna med en ny back före seriestart och ytterligare en under resans gång. Då kan Västerås ha ett lag som har alla möjligheter att slåss om en av de två kvalplatserna till våren.