Djurgårdens doldis – hetast i SHL

Poängbäst av alla SHL-spelare i november: ”Jättekul"

HOCKEY

Han är den stabile tvåvägscentern som sällan får de största rubrikerna.

Men ingen SHL-spelare gjorde fler poäng än Djurgårdens Markus Ljungh i november.

– Det är såklart jättekul att det har lossnat för mig, säger 24-åringen till Sportbladet.

Djurgården mot Brynäs på Hovet i kväll är mer än bara en match mellan två av svensk ishockeys mest klassiska klubbar.

Som extra krydda väntar även en intern duell mellan hela SHL:s poängkung Anton Rödin och spelaren som den gångna månaden producerade flest poäng av samtliga spelare i ligan.

Det handlar dock inte om någon av Djurgårdens stjärnor Marcus Sörensen eller Patrick Thoresen – utan istället om lagets mer anonyme tredjecenter, Markus Ljungh.

"Känner mig i en bra form"

På åtta matcher i november svarade Markus Ljungh för 12 poäng (5+7), vilket är två fler än vad den näst bästa poänggöraren, Skellefteå-forwarden Andrew Calof, mäktade med under motsvarande tidsperiod.

– Det är såklart jättekul att det har lossnat för mig. Jag känner att jag är i en bra form just nu, säger Ljungh, som tillsammans med Robin Alvarez och Lukas Vejdemo utgjort Djurgårdens klart vassaste offensiva formation de senaste matcherna.

Vad är förklaringen bakom din poängsuccé?

– Det finns nog ingen speciell detalj utan det är helheten. Jag har tränat på bra och varit fokuserad när lägena dykt upp. Sedan försöker jag prata så mycket som möjligt med mina kedjekamrater. Man är ju inte ensam därute så man behöver alla vid sin sida för att man själv ska kunna spela bra, konstaterar han ödmjukt.

Missade fyra matcher

Markus Ljungh gjorde en stark första säsong i SHL i fjol då han bokfördes för 27 poäng på 54 grundseriematcher.

Den noteringen ser ut att slås med råge om nuvarande poängtakt håller i sig.

Med mer än halva grundserien kvar att spela är Västerås-produkten redan uppe i 16 poäng, varav sju mål.

Då bör man samtidigt ha i åtanke att Ljungh drabbades av en lårkada i bortamatchen mot Karlskrona den 26 september, som tvingade honom till fyra matchers frånvaro.

– Det var lite synd för jag kände mig i en bra form och har fått jobba riktigt hårt för att komma tillbaka. Men nu tycker jag att formen är där jag var innan skadan så nu är det bara att köra på.

"Kan utmana om SM-guldet"

Även Djurgården ser ut att gå mot en bättre säsong i år. Efter att ha infriat fjolårets målsättning med förnyat SHL-kontrakt är kravbilden den här säsongen betydligt högre på Stockholmslaget.

Och hittills har man, åtminstone resultatmässigt, motsvarat förväntningarna.

Inför kvällens omgång återfinns Djurgården på sjätte plats i tabellen, som i slutändan innebär en direktbiljett till kvartsfinalspelet.

– Det är klart att jag är nöjd. Jag tycker att vi har tagit ett steg till från förra året. Vi har spelat enormt bra mot topplag som Skellefteå och Frölunda. Där kunde man verkligen se hur bra vi kan spela, men vi måste höja vår lägstanivå för att kunna vara med och tampas om ännu högre placeringar i tabellen. Men så här långt in på säsongen tycker jag att vi har gjort det bra. Det är bara att fortsätta blicka uppåt.

Hur långt kan Djurgården gå den här säsongen?

– Om allt faller på plats så tror jag att vi kan gå enormt långt. Vi kan absolut vara med och utmana om SM-guldet, säger Markus Ljungh.

FAKTA

Kvällens matcher i SHL:

Örebro–Linköping, Djurgården–Brynäs, Rögle–HV71, Färjestad–Malmö, Frölunda–Skellefteå AIK (19.00).