”Första tanken var bara: Åhhh neeej”

HOCKEY

Kian Clementsson, 9, ville hjälpa Djurgården.

Då smet han från sitt knattelag, åkte in på isen och ställde upp för tekning i SHL-mötet med Färjestad – inför ett fullsatt Globen.

– Jag tänkte bara; ”åh, neeej”, skrattar pappa Mikael.

Djurgården mötte Färjestad inför 13 850 åskådare i Globen i mellandagarna.

Och i pausen mellan första och andra perioden var det Djurgårdens 06:or som fick chansen att visa upp sig i en knattematch för publiken.

Sedan, på traditionellt vis, radar knattarna upp sig vid båsöppningen och klappar med klubborna på isen när hemmaspelarna återvänder in till spel igen.

– Det är väldigt uppstyrt. Man måste vara snabbt av planen när lagen kommer in på isen igen, efter att knattarna klappat med klubban, med hänsyn till tv och spelarna. Och allt gick som det skulle – fram till att jag hör någon av arrangörerna skrika; ”vad gör han!?” berättar Mikael Clementsson.

– Då vände jag mig om och tänkte; ”åh, neeej!”.

”Tycker han borde fått spela”

Då hade Mikael son, nioårige Kian, skrinnat in på isen igen och tagit sikte mot mittcirkeln.

Där ställde han upp, till spelarnas stora förvåning, för tekning. Och domaren släppte också pucken till publikens jubel.

– Han ville hjälpa Djurgården att vinna matchen. Han brukar spela center själv och trodde att han skulle bidra. Han tycker nu i efterhand fortfarande att han borde ha fått spela, säger Mikael.

Vad har ni fått för respons?

– Det blev ju roligt i slutändan, men just då var det inte så kul. Jag var inställd på att få ta en diskussion med Djurgården. Jag måste ha bättre koll på den där busungen.

Tog emot publikens jubel

Vad säger Kian själv då?

– Han trodde ju på allvar att han skulle spela, men erkände när han kom av isen; ”pappa, vad stora de är”, sa han.

Men Kians show slutade inte där, vid tekningen. Utan han tog även en sväng förbi Djurgårdens bås och sträckte samtidigt ut armarna för att möta ett fullsatt Globens jubel.

– Han åkte förbi båset och berättade för ”Säcken” (Hans Särkijärvi, tränare i Djurgården) att han var sugen att spela, säger Micke.

ARTIKELN HANDLAR OM