Han tar över efter Särkijärvi i Dif

Hämtar ersättaren från SHL-rivalen

Foto: BILDBYRÅN
Frölundas assisterande tränare Robert Ohlsson väntas byta till Djurgårdsbåset nästa säsong.
HOCKEY

Djurgården bryter kontraktet med Hans Särkijärvi.

Enligt Sportbladets uppgifter är det redan klart med en ersättare:

Frölundas Robert Ohlsson, 41, tar över som huvudtränare från och med nästa säsong.

– Han har gjort det fantastiskt bra i Frölunda. Ett spännande och intressant namn för Djurgården Hockey, säger sportchefen Joakim Eriksson.

Hans Särkijärvi, 58, tog upp Djurgården i SHL, 2014. Några månader tidigare hade han tagit över efter sparkade Tony Zabel. Efter avancemanget skrev han på ett treårskontrakt med klubben. Men det får han inte fullfölja.

I dag har klubben offentliggjort att Särkijärvi inte blir kvar.

Djurgårdens ledning, med sportcheferna Joakim Eriksson och Thomas Johansson i spetsen, vill förändra ledarstaben till nästa säsong.

Den största förändringen är på huvudtränarposten.

Nyman och Håkanson blir kvar

Enligt Sportbladets uppgifter har det sedan en tid varit klart att Frölundas assisterande tränare Robert Ohlsson tar över Djurgården.

Ohlsson har en bakgrund som juniortränare i klubben.

När Sportbladet pratade med Joakim Eriksson förra veckan ville han inte bekräfta att Ohlsson tar över, men sa så här om Frölundatränaren:

– En tränare som är från Stockholm och har varit i vår organisation tidigare. Tillsammans med Roger (Rönnberg) har han gjort det fantastiskt bra i Frölunda. Ett spännande och intressant namn för Djurgården Hockey i framtiden.

Kan mötas i slutspelet

Från Frölundas håll är det locket på:

– Jag kan egentligen inte säga så mycket mer om det. Robert har inte skrivit på något kontrakt med oss. Sedan om det är en massa rykten om Djurgården, det får Djurgården kommentera, säger sportchefen Fredrik Sjöström.

Situationen är minsta sagt känslig. Djurgården kämpar just nu för att nå en direktplats till slutspelet. Där kan klubben ställas mot just Frölunda.

Nuvarande backcoachen Stefan Nyman har kontrakt och blir kvar i Djurgården nästa säsong. Även den andra assisterande tränaren, Mikael Håkanson, har nyligen förlängt sitt kontrakt, precis som målvaktstränaren Jan Öhman.

FAKTA

SÅ ÄR TRÄNARLÄGET I DITT SHL-LAG

BRYNÄS

Thomas Berglund, 46, huvud­tränare, kontrakt till 2017

Tommy Sjödin, 50, assisterande tränare, 2017

Kommentar: ”Bulan” kom till ett Brynäs i kris mitt under förra ­säsongen när han ersatte sparkade Tommy Jonsson. Han lyckades föra Gävleklubben till en slutspelsplats och har nu förvandlat Brynäs till ett topplag. ”Bulan” har hyllats av spelarna för den ­filosofin han förespråkar och är gjuten i nästa säsongs trupp. ­Tommy Sjödin, den gamle Brynäsbacken, är ny för i år, har fokus på backarna, och tycks ha hittat ett bra samarbete med Berglund.

DJURGÅRDEN

Hans Särkijärvi, 58, huvudtränare, kontrakt till 2017

Stefan Nyman, 43, assisterande ­tränare, 2017

Mikael Håkansson, 41, assisterande tränare, 2018

Kommentar: Hans Särkijärvi förde Djurgården tillbaka till SHL och lyckades hålla klubben kvar i finrummet under comebacksäsongen förra året. Ändå ryktades han få flytta på sig redan inför den här säsongen. Han blev dock kvar, men nu är det klart att han inte får fullfölja sitt sista år. Frölundas assisterande tränare, Robert Ohlsson tar över. Stefan Nyman är en respekterad backtränare och blir kvar, Mikael Håkansson kom in inför den här säsongen, och har nu förlängt med ytterligare två år.

FRÖLUNDA

Roger Rönnberg, 44, huvud­tränare, kontrakt till 2019

Robert Ohlsson, 41, assisterande ­tränare, 2016

Pär Johansson, 35, assisterande tränare, 2018

Kommentar: Rönnberg tog över Frölunda 2012 och har sjösatt en ny spelfilosofi och byggt laget med unga spelare. Det börjar bära frukt nu och klubbledningen har varit så nöjt att de nyligen gett Rönnberg ett långtidskontrakt. Bakom honom försvinner Robert Ohlsson för att bli huvudansvarig för Djurgården.

FÄRJESTAD

Tommy Samuelsson, 56, huvudtränare, kontrakt till 2016

Anders Karlsson, 46, assisterande tränare, 2016

Thomas Rohdin, 44, assisterande ­tränare 2016

Kommentar: När Samuelsson kritade på för Färjestad inför förra säsongen blev det hans tredje vända i klubben. Värmlänningen fick en tuff start med svajande spel inledningsvis och laget missade sedan kvartsfinal­spelet – för första gången på 20 år. Den här säsongen har Färjestad ­hållit sig stadigt i tabellens mittenregioner. Det krävs nog ett framgångsrikt slutspel för att han ska få sitt kontrakt förlängt. Clas Eriksson fick nyligen lämna båset av och ersattes av Thomas Rhodin.

HV 71

Johan Lindbom, 44, huvudtränare, kontrakt till 2018

Tim Brithén, 38, assisterande ­tränare, 2016 (plus optionsår)

Kommentar: Efter tränarturbulensen inför säsongen valde HV 71 att ge uppdraget till den gamla guldhjälten Johan Lindbom. Han är ännu oprövad på den här nivån, och har Tim Brithén bredvid sig i båset, vars kontrakt kan sägas upp av båda parter efter säsongen. Robert Nordmark, nu scout för Toronto i NHL, har varit på ett kort besök i Jönköping och tränat laget under en veckas tid. Ser vi honom i HV-båset nästa säsong?

KARLSKRONA

Per Hånberg, 48, huvudtränare, ­kontrakt till 2017

Ove Molin, 44, ass. tränare, 2017

Kommentar: Som nykomling har Karlskrona det minst sagt kämpigt och inget annat än ett kval för att rädda kontrakt känns rimligt. Förlusterna radas upp, men Pelle Hånberg riskerar inte att sparkas av den enkla anledningen att klubben inte har råd att göra sig av med honom. Hånberg har dock navigerat sitt lag till kvalseger så sent som i fjol och bredvid sig har han kunnige Ove Molin. Men duons framtid, oavsett om Karlskrona spelar i SHL eller i hockeyallsvenskan nästa säsong, känns ändå osäker.

LINKÖPING

Dan Tangnes, 36, huvudtränare, kontrakt till 2018

Tomas Montén, 38, assisterande tränare, lämnar efter säsongen för Juniorkronorna.

Klas Östman, 36, ass. ­tränare, 2018

Kommentar: Konstellationen är ny för den här säsongen sedan Tangnes tog över efter Roger Melin och Östman värvades från Frölunda. Den, i tränarsammanhang, unga trion har fungerat bra ihop och gjort Linköping till ett topplag. Att de fick långa kontrakt visar också att klubbledningen tror på sin tränartrojka. Men redan nu står det klart att Montén bryter sitt kontrakt och lämnar klubben efter säsongen. Han blir i stället ny tränare för Juniorkronorna och ersätts av Johan Åkerman.

LULEÅ

Joakim Fagervall, 47, huvudtränare, kontrakt till 2016

Anders Burström, 39, assisterande tränare, 2016

Stefan Nilsson, 47, ass. tränare, 2016

Kommentar: Luleås tränartrio har varit hårt prövad i inledningen av ­säsongen efter den svaga starten. Nu har resultaten vänt, Luleå är på väg uppåt, men samtidigt sitter alla tre på utgående kontrakt och deras existens är helt och hållet resultatbaserat. Klubben har gått ut med SM-guld som en tydlig målsättning och skulle Luleå misslyckas med det är risken överhängande att tränarna byts ut.

MALMÖ

Björn Hellkvist, 39, huvudtränare, kontrakt till 2016

Jesper Mattsson, 40, assisterande tränare, 2016

Andreas Hadelöv, 40, assisterande tränare, 2016

Kommentar: Hellkvist var assisterande tränare när Malmö gick upp i SHL i våras, men tog över huvudsysslan när Mats Lusth fick sparken. Skåneklubben jagar en slutspelsplats, men till nästa säsong är ­tränarsidan osäker eftersom samtliga sitter på utgående kontrakt.

– Jag kan prata för mig själv och jag har inte bestämt mig till hundra procent om jag vill vara kvar. Men jag är intresserad av att förlänga kontraktet och det pågår en diskussion, säger Hellkvist.

Modo

Andreas Johansson, 42, huvud­tränare, kontrakt till 2018

Fredrik Olausson, 49, assisterande tränare, 2018

Kommentar: Man går aldrig säker som tränare i Modo Hockey. Andreas Johansson blir den åttonde (!) huvudcoachen i klubben under 2010-talet och frågan är hur länge han får stanna? Johansson tog över Modo sedan Larry Huras sparkades efter den svaga starten. Laget lyfte sig, men bara en kort stund, och nu är Modo nio ­poäng från säker mark. Johansson och Olausson inledde sitt samarbete i HV 71 i fjol, och har långa kontrakt med Örnsköldsviksklubben.

RÖGLE

Anders Eldebrink, 55, huvudtränare, kontrakt till 2017

Magnus Bogren, 43, assisterande tränare, 2017

Mikael Gath, 39, ass. tränare, 2017

Kommentar: Rögle är nykomling och leds av en av SHL:s mest erfarna­ tränare i Anders Eldebrink. Han ­håller just nu klubben flytande över negativa kvalstrecket och laget har blandat och gett. Men vid ett säkrat kontrakt borde trion få träna Rögle även nästa säsong.

SKELLEFTEÅ

Hans Wallson, 49, huvudtränare, kontrakt till 2016

Bert Robertsson, 41, assisterande tränare, nytt långtidskontrakt till 2019.

Stefan Klockare, 43, assisterande tränare, 2017

Kommentar: Sportbladet avslöjade att Bert Robertsson har förlängt sitt utgående kontrakt med Skellefteå, Stefan Klockare har redan ett gällande kontrakt över nästa säsong men Hans Wallson har ännu inte skrivit på något nytt. Däremot jobbar klubben för att behålla den framgångsrika trion som tagit klubben till flera raka SM-finaler och guld.

VÄXJÖ

Sam Hallam, 36, huvudtränare, ­kontrakt till 2018

Fredrik Hellgren, 47, assisterande tränare, fast anställd

Nicklas Rahm, 40, assisterande ­tränare, fast anställd

Kommentar: Under Växjös andra säsong i SHL missade klubben slutspel. Men de visade att de trodde på Sam Hallam och gav honom ett långtidskontrakt. Det betalade av sig i fjol när Smålandslaget gick hela ­vägen och vann SM-guld. Hallam är en av Sveriges mest intressanta coacher, bara 36 år gammal, och ligger knappast i riskzonen att få lämna. Växjö har också den annorlunda uppgörelsen med sina assisterande tränare, Hellgren och Rahm, att de är fast anställda i föreningen och har därför inget tidsbestämt kontrakt.

ÖREBRO

Kent Johansson, 59, huvudtränare, kontrakt till 2017

Johan Tornberg, 42, assisterande tränare, 2017

Lars Ivarsson, 52, assisterande tränare, 2017

Kommentar: Fjolårets uppstickare har haft det tyngre den här säsongen, men ledartrion har kontrakt även över nästa säsong. Däremot känns inte ”Kenta” Johansson helt gjuten i nästa säsongs lagbygge utan ett annat scenario är att Tornberg kan ta över huvudsysslan vilket det ryktades om redan i somras. Men en framgångsrik säsongsavslutning gör att Örebro inte har anledning att förändra på tränarsidan.