Stenhårda kraven på spelarna

Dif:s plan efter krisstarten: ”Mycket tuffare”

tuffa tag Ledarnas hårda krav på spelarna ska lyfta Djurgården.
HOCKEY

Bara två segrar på sex matcher.

Men nu ska Djurgården vända på den mörka SHL-starten – efter stenhårda krav på spelarna.

– Det är tuffare än vad jag har varit van vid, säger Patrik Lundh.

Robert Ohlsson.

Djurgårdens spel har gått i baklås och laget har förlorat fyra av de fem senaste SHL-matcherna.

Det ger en tolfte plats i tabellen, bara en poäng ner till Rögle under strecket, och Djurgården letar febrilt efter medgång.

”Väldigt höga krav”

Samtidigt som förlusterna radats upp har bågen spänts av tränarna. Sportbladet har tagit del av ledarstabens hårda krav på spelarna den här säsongen.

– Det är väldigt mycket detaljer och kommunikation, berättar Jeff Tambellini.

Redan i augusti satte laget upp de nya riktlinjerna och det hoppas Djurgården ska bära frukt nu.

– Vi har väldigt höga krav på oss. Det gäller att vara så fokuserade som vi bara kan när vi får uppgifter som vi blir tillsagda att göra, säger Patrik Lundh.

– Men alla kör på väldigt bra och biter i trots att vissa dagar är tuffa. Det kanske inte varit så bra resultatmässigt, men vi tror att vi kommer få betalt för de hårda kraven.

Kraven innehåller både inställningen och agerandet på isen samt de långa dagarna utanför rinken.

– Jämfört med vad jag har varit van vid de senaste åren är det mycket mer fysisk ansträngning nu. Vi är också på Hovet mycket mer på dagarna, längre ispass. Det blir långa dagar, men förmodligen hjälper det oss att bli bättre hockeyspelare, säger Lundh och medger att vissa dagar är svåra.

”Går inte att glida”

– Vissa dagar har man det ju tufft, men då är det bara att ladda om till nästa dag. Så är det ju med allt här i livet.

Huvudtränaren Robert Ohlsson menar att kraven över tid ska bygga Djurgårdens identitet, men han är också medveten om den rådande situationen i tabellbotten.

– Vi har krav som gäller över tid, men någonstans måste det också gälla här och nu. Att vinna sin kamp, det går inte att glida fram och tro att allt ska komma.

Vad händer om spelare inte följer kravbilden?

– Då ger de ju upp vår dröm, identitet och vision. Det går inte. Men så länge killarna vill och kör så finns ju den biten där. Sedan kan ju kvalitén för dagen vara dålig och det får man leva med.

FAKTA

FEM VIKTIGA PUNKTER I KRAVLISTAN

Långa dagar

Det är inte bara träning på förmiddagarna som gäller längre. Tränaren Robert Ohlsson har lagt på flera timmar på den dagliga träningen och spelarna lämnar inte Hovet förrän sent på eftermiddagen. Isträningarna kan också pågå i upp till två timmar.

Analyser

Spelarna tillbringar mer tid framför tv-skärmen. Ofta i grupp, men ibland också individuellt med ledarstaben för att granska hur de agerar på isen. Bland annat träningen inför matchen mot Luleå inleddes med en lång videoanalys för hela laget, sedan träning i en och en halv timme.

”Sparra” mot varandra

Djurgården har ingen uttalad förstakedja. De är ett så kallat ”fyrakedjorslag” där alla kedjor har samma möjligheter och förutsättningar. Då ställs hårda krav på spelarna att ska sparra mot varandra. Ett boxningsuttryck, men på isträningarna måste spelarna lyfta varandra.

Passningsspel

Tränaren Robert Ohlsson är förespråkare för en hockey som handlar om mycket press och puckkontroll. Den spelidén driver han igenom hårt. Och då ställs höga krav på spelarnas passningsspel. Det har inte fungerat hittills, men på träningarna nöter laget hårt på just passningsspelet.

Ingångarna i zoner

Djurgården har fokuserat mycket på hur spelarna tar sig in i zonen, men hittills har det saknats fart i spelet för att det ska gå som Robert Ohlsson har tänkt. Även det är en elementär del av hur träningarna är uppbyggda och som det just nu fokuseras hårt på.