FBK: En fördel för oss

Klara för semifinal – då njuter de av motståndarnas hårda kvartsfinaler

Foto: MIKAEL FRITZON/SCANPIX
HOCKEY

För Frölunda och Färjestad har helgen varit full av svettig kamphockey, brutala tacklingar och värkande muskler.

Fast bara på tv, hemma från soffan.

– Det är en fördel inför semifinalerna att vi har fått läka småskavanker och rensa skallen, säger Frölundas kapten Niklas Andersson.

På torsdag drar semifinalerna igång, med totalt olika förutsättningar för lagen.

Medan vinnarna i HV 71-Timrå och Linköping-Skellefteå har slitit i sju tuffa kvartsfinaler har Färjestad och Frölunda vilat upp sig.

”Kan vara utvilade”

Emil Kåberg har efter Färjestads fyra raka segrar mot Brynäs kunnat följa resten av slutspelet från tv-soffan. Han är säker på att vilan ger dem fördelar.

– Det tar på krafterna att spela sju matcher. Och sedan har vi lite skador och då är det så klart bra. Vi kan vara utvilade när det börjar på torsdag, säger Emil Kåberg.

FBK-tränaren Tommy Samuelsson är inne på samma spår.

– Om det blir en lång serie, att det går till sex, sju matcher tror jag att vi har en fördel. Det är min förhoppning eftersom vi har kunnat samla energi under ledigheten.

Matcha fullt lag

För seriegiganten kom vilan otroligt lägligt. Flera spelare har dragits med skador (Thomas Rhodin och Mikael Johansson) och småskavanker överlag härjar i truppen. Men nu är förhoppningen att Färjestad ska kunna matcha fullt lag när första semifinalen spelas på torsdag.

– Det var absolut inte fel att vi har fått vara lediga. Det sliter ju värre på skadorna när det är match, säger Kåberg.

– Men tanke på vilan är min förhoppning att alla kan spela på torsdag, säger tränaren Tommy Samuelsson.

Frölunda har vilat upp sig över helgen och Niklas Andersson har i stället för att träna fått tid att följa sin son på isen. Lagkaptenen ser både fysiska och psykiska fördelar med lugnet.

– När man vilar kan man läka småskavanker. Sedan får vi möjlighet att rensa skallen och börja om, det hjälper, säger han.

Tempot inte avgörande

Både Kåberg och Andersson nämner risken att de lag som går vinnande ur en sjuronders kvartsfinal kommer in i semin med högre tempo. Men enligt Niklas är det mer avgörande hur spelarna slits ut.

– Man kan resonera att de har spelat ytterligare och fått upp ångan, men till sist tror jag att det handlar om skadorna. De andra får puckla på varandra ett par matcher extra, då kan det tyvärr bli skador för dem, säger han.

FAKTA

Färjestads lugna vecka:

Torsdag – lediga

fredag – träning

lördag – lediga

söndag – lediga

måndag – träning

tisdag – träning

onsdag – träning

torsdag – semifinal 1

Frölundas lugna vecka:

Torsdag – lediga

fredag – träning

lördag – lediga

söndag – lediga

måndag – träning

tisdag – träning

onsdag – träning

torsdag – semifinal 1.

Så slits de fyra lagen:

Linköping:

Mil på resande fot: 564

Spelade minuter: 360

Slitningar i laget: Sliter hårt på sina stora stjärnor. Skellefteå hade bara två spelare över 19 minuter senast, LHC hade åtta. Landslagsforwarden Mikael Håkanson missade den sjätte kvartfinalen på grund av att han kände sig hängig.

Skellefteå:

Mil på resande fot: 470

Spelade minuter: 360

Slitningar i laget: Pavel Skrbek klev av matchen senast efter två perioder och det är osäkert om han kan spela i kväll.

Timrå:

Mil på resande fot: 320

Spelade minuter: 384

Slitningar i laget: Fick Martin Sonneberg skadad i fjärde kvartsfinalen och i senaste matchen skadade Timo Pärssinen sin axel och fick kliva av. Även Mika Pyörälä skadade sin axel. Finländarna lär dock spela i kväll.

HV 71:

Mil på resande fot: 384

Spelade minuter: 384

Slitningar i laget: Johan Davidsson har varit förkyld och såg väldigt seg ut i senaste matchen mot Timrå då han gjorde flera korta byten.