Han vet hur man knäcker 'monstret': Kör på honom

Daniel Widing ende spelare som överlistat Färjestads succékeeper i slutspelet

Foto: Jimmy Wixtröm/Pernilla Wahlman
Jonas Gustavsson och Daniel Widing.
HOCKEY

Jonas Gustavsson, 23, kallas ”Monstret” och har inte släppt in mål sedan Hedenhös.

Men här kommer tips från den ende i slutspelet som vet hur man överlistar honom.

– Kör på honom, säger Daniel Widing, 26.

Färjestads Jonas Gustavsson har gjort ett makalöst slutspel och bara släppt in två mål på sju matcher – och räddat 164 av 166 skott.

Men en spelare har överlistat honom. Två gånger dessutom.

– Mitt första mål var en styrning. Det andra var ett direktskott där han fick göra en ganska lång sidledsförflyttning, säger Brynäs Daniel Widing.

Så hur knäcker man Jonas Gustavsson?

– Det går inte att knäcka honom, det har han för stort självförtroende för. Men det går att få in ett mål, absolut.

– Han är ingen övermänniska, men just nu har han inga svagheter. Det gäller att få in folk på mål och... köra på honom (skratt). Man måste ju få honom ur balans. In och kötta på mål och satsa på styrningar, det är nog medicinen.

Är attacker mot målvakten något som spelare får order på från tränarna?

– Det beror på vilken tränare man har. Det finns säkert många tränare som är lite jäkliga och ger order. Men det är inget man pratar om utåt. Vi var i vilket fall för snälla mot honom, tyvärr är vi så som lag.

Är Skellefteåtränaren Hans Särkijärvi för snäll?

– Nä, han kan nog vara jäklig. Men jag tror inte att han ger såna order. Det är nog mer något som spelare snackar om sinsemellan.

Ni gjorde två mål på hundra skott. Tänker man till slut ”vi kan inte göra mål på karln?”.

– Nej, så tänker man inte. Men man funderar på hur man ska göra mål och då kan det bli fel. I stället för att man bara skjuter blir det en extra passning. Tänker man för mycket blir det fel, haha.

– Gustavsson är i ett stim, plus att Färjestad spelar ett bra försvarsspel. Han känner sig trygg med sina backar och då gör han de här superräddningarna som man inte förstår var de kommer ifrån.

Har du några övriga råd till Skellefteå?

– Jag gjorde bara två mål, så jag vet inte om jag är till någon hjälp. Men de får väl försöka göra ett mål och sedan försöka hålla tätt.

Widing dömer inte helt oväntat ut Skellefteås chanser.

– Färjestad är riktigt bra och har gjort smarta värvningar. Jag tror att de räcker hela vägen, oavsett om det blir Frölunda eller HV. Det vore ganska skönt för oss också, för då åkte vi ut mot mästarna.

Fotnot: Jonas Gustavsson har – kvartsfinalserien mot Brynäs inräknat – hållit nollan i osannolika 222 minuter och 44 sekunder.