Miljonmiss för Färjestad

Serieseger betyder inte CL-plats: Kom som en överraskning

1 av 3
HOCKEY

Snart klara seriesegrare – men inte direktkvalificerad till Champions Hockey League.

De nya reglerna i turneringen kan bli en miljonsmäll för Färjestad.

– Det här kom som en överraskning för mig, säger sportchefen Thomas Rundqvist.

Med bara tre omgångar kvar av elitserien har Färjestad sju poäng till godo på tvåan Luleå. Tre poäng i kväll mot Rögle så är seriesegern säkrad.

När HV 71 vann elitserien förra säsongen var det värt 4,3 miljoner kronor.

Dels en miljon kronor som Hockeyligan delar ut till seriesegraren. Dels var klubben direktkvalificerad till gruppspelet i Champions Hockey League (CHL), och därmed garanterad minst 3,3 miljoner kronor.

Pengar som årets seriesegrare riskerar att bli blåsta på.

Endast en direktplats

För nu har förutsättningarna ändrats.

– Det finns bara sju friplatser till turneringen nästa säsong, och då var det självklart att mästarna skulle få dem, säger Szymon Szemberg, informationsansvarig på Internationella Ishockeyförbundet.

Till nästa säsong är alltså bara den klubb som vinner SM-guld garanterad en plats i den penningstinna turneringen.

Den klubb som vinner elitserien måste däremot kvalificera sig till gruppspelet via ett tufft dubbelmöte. Där kan Färjestad få möta seriesegraren från exempelvis Schweiz, Tyskland eller Slovakien.

Färjestads sportchef Thomas Rundqvist kände inte till de nya reglerna.

– Nej, jag trodde att seriesegraren var klar för Champions League, men är det inte så är det väl bara att gilla läget.

20 miljoner

Deltagandet i CHL handlar om stora pengar. Den här säsongen kunde segrande lag kamma hem närmare 20 miljoner kronor.

Om Färjestad inte vinner SM-guld dröjer det ända fram till den 30 september innan klubben vet om det blir spel i CHL.

Något som bland annat innebär problem när det gäller hur mycket pengar klubben kan pumpa in i nästa års trupp.

– Om vi varit direktkvalificerade hade vi räknat med att bredda truppen med ytterligare någon spelare redan från augusti. Nu får vi kanske vänta till den här kvalificeringsrundan är spelad, säger Rundqvist.

FAKTA

Titta Färjestad, Så spelas Champions Hockey League

Sverige, Finland, Tjeckien och Ryssland hade två friplatser till gruppspelet i CHL. Den ena platsen fick laget som vann ligan, den andra gick till laget som vann slutspelet (mästarna) i respektive land. Om samma lag vann ligan och blev mästare gick den andra platsen till laget som blev tvåa i grundserien.

Tyskland, Slovakien och Schweiz hade en friplats var och den gick till laget som vann slutspelet (mästarna) i respektive land.

Den tolfte och sista platsen togs av schweiziska Bern som vann kvalificeringsrundan där även slovakiska Kosice och tyska Sinupret Ice Tigers deltog.

De tolv lag som gick vidare var garanterad 300 000 euro var. Varje seger i gruppspelet var värd 50 000 euro. En semifinalplats 200 000 euro och en finalplats 500 000 euro. Slutsegern var värd en miljon euro.

Ett lag som gick utan förlust genom CHL kunde den här räsongen tjäna 1 700 000 euro (18,7 miljoner kronor).

Kosice och tyska Sinupret Ice Tigers, som slogs ut i kvalificeringsrundan, fick ”bara” 50 000 euro var.

Nästa säsong:

Den första kvalificeringsrundan innehåller 18 lag. Mästarna från länderna som är rankad 8–22:a plats i Europa plus seriesegrarna i Tyskland, Schweiz och Slovakien. Lagen delas in i sex grupper med tre lag i varje grupp. De sex gruppsegrarna går vidare till den andra kvalificeringsrundan. Matcherna avgörs den 11–13 september 2009.

Den andra kvalificeringsrundan består av tio lag – sex från den första kvalificeringsrundan tillsammans med seriesegrarna från Ryssland, Tjeckien, Finland och Sverige (blir seriesegrarna även mästare går platsen till tvåan i respektive länders grundserie). De tio lagen delas upp i fem hemma/borta-möten. Matcherna avgörs den 23 och 30 september.

De fem segrarna från den andra kvalificeringsrundan är klara för gruppspelet i Champions Hockey League. Direktkvalificerade sedan tidigare är segrarna i slutspelet (mästarna) från Ryssland, Tjeckien, Finland, Sverige, Schweiz, Tyskland och Slovakien.

De tolv lagen delas in i fyra grupper med tre lag i varje grupp.

Prispotten i nästa års turnering är inte fastställd. Men arrangörerna räknar med att prissumman ska bli minst lika hög som den här säsongen.