Rahms tårar på träningen: Förlåt

Bad laget om ursäkt: ”Starkt av honom”

HOCKEY

I går var Robin Rahm, 23, tillbaka i Färjestads omklädningsrum efter dopningsskandalen.

Med tårfyllda ögon framförde målvakten en känslosam ursäkt till laget han svikit.

– Det var starkt av Robin att titta oss i ögonen och be om ursäkt, säger Sanny Lindström.

Foto: Foto: SCANPIX
Ångerfull Efter att ha valt att inte träffa laget i torsdags, valde Robin Rahm i går att konfrontera sina förra lagkamrater och be om ursäkt.

I torsdags orkade inte Robin Rahm träffa sina lagkamrater. Men i går hade målvakten, som testat positivt för dopning, samlat ork att möta sina förra lagkamrater öga mot öga.

I samband med gårdagens träning hade Rahm först ett möte med Färjestads ledare där han framförde en ursäkt.

När Rahm sedan mötte spelarna var han djupt ångerfull. Med tårar i ögonen framförde han ett känslosamt tal där han bad om ursäkt för det kaos han skapat i föreningen efter dopningsavslöjandet.

”Väldigt ångerfull”

Och Rahms rakryggade agerande uppskattas av Färjestadsspelarna.

– Det var starkt av Robin att titta oss i ögonen och be om ursäkt, säger Sanny Lindström.

Vad sa han?

– Det vill jag inte gå in på. Men han var väldigt ångerfull och det var absolut en känslosam ursäkt han gav oss. Det var starkt gjort. Nu kan både vi och Robin gå vidare på varsitt håll. Det som hänt är tragiskt och det finns inga försvar. Men vi har vuxit som lag efter detta.

Erik Granqvist, målvaktstränaren som under en säsong jobbat nära Rahm, är av samma åsikt som Lindström och lägger även till att ursäkten var en viktig del i avskedsprocessen.

– Det är fortfarande viktigt att betona att vi tar avstånd från det han gjort. Men det var starkt gjort av Robin att komma hit och be om ursäkt till spelare och ledare. Nu får vi ett avslut på det här och kan blicka framåt, säger målvaktstränaren Erik Granqvist och fortsätter:

– Robin tog sitt ansvar när han kom in och bad om ursäkt till alla. Det visar på styrka att han orkade komma hit och det var viktigt för både Färjestads och hans del. När han kommit igenom detta kommer han växa som människa.

Får psykologhjälp

Men samarbetet med Färjestad har inte brutits helt. Rahm får professionell psykologhjälp av lagets mentala coach Lennart Carlsson. Även klubbläkare och ledare i Färjestad kommer till viss del hjälpa målvakten att komma tillbaka från hans personliga tragedi.

– Jag kommer ha kontinuerlig kontakt med Robin. Men inte som tränare utan som medmänniska, säger Granqvist.

FAKTA

Detta har hänt – från skadebekymren till dopningsavslöjandet

Säsongen 2009/2010

Robin Rahm är i början av säsongen med och slåss om en plats mellan stolparna, men under säsongen dras han med skadebekymmer och noteras endast för 19 elitseriematcher i Färjestad.

Maj 2010

För att få bukt med skadeproblemen tvingas Rahm operera höften och inleder sedan den efterföljande rehabiliteringen. Klubben säger åt honom att ta det lugnt och ge det den tid som behövs för att han ska bli fullt återställd igen.

Maj 2010

Rehabträningen går inte som Rahm tänkt och han känner sig pressad av situationen. Han tar då det ödesdigra beslutet att införskaffa en anabol substans, som han sedan tar i förhoppning att det ska skynda på och effektivisera rehabiliteringen så att han snabbare kan komma tillbaka igen.

28 juli 2010

Under ett träningspass i Wåxnäshallen i Karlstad genomför Riksidrottsförbundets dopningskommision ett stickprov, och en av de som testas är Robin Rahm.

4 augusti 2010

Testresultatet anländer till Färjestads kontor och Robin Rahm konfronteras då av klubbledningen. Men målvakten väljer att neka och säger att han inte vet vad det handlar om.

5 augusti 2010

Efter att först ha nekat väljer Robin Rahm nu att lägga korten på bordet och erkänner att han tagit de otillåtna preparaten. Färjestad väljer då att omgående stänga av Rahm från alla träningar och matcher. Klubben väljer också att lägga ut nyheten på sin hemsida.