Johansson tog Färjestad till serieledning

Två läckra straffar tog Färjestad till toppen: "Tur"

HOCKEY

Mikael Johansson är glödhet just nu.

Senast gjorde han fyra poäng mot Djurgården – i kväll avgjorde han seriefinalen mot Skellefteå AIK med två läckra straffmål.

– Jag är förbannat stolt att spela i Färjestad just nu, säger Johansson vars lag är nya serieledare.

Foto: SCANPIX

Mikael Johansson är elitseriens kanske hetaste spelare just nu.

Inför dagens möte hade han gjort poäng i sju raka matcher toppat med fyra poäng i 4–2-segern mot Djurgården i förra omgången.

I kväll slog han till igen.

Det blev inga poäng under matchens 65 minuter men när straffläggningen kom var Johansson glödhet.

"Tur båda gångerna"

Först gjorde han en läcker stoppfint som helt lurade Skellefteåmålvakten Joacim Eriksson innan han la in den mellan benen – sedan lade han kyligt in den efter isen via vänstra stolpen.

– Det var lite tur båda gångerna. En mellan benen på målvakten och så stolpe in på sista, säger Johansson till Canal Plus.

Bonuspoängen innebär att Färjestad går om de tidigare serieledarna Skellefteå.

– Det är otroligt kul, det är inte så ofta man får göra det. Vi sa innan matchen att efter matchen ska vi leda serien och jag är förbannat stolt att spela i Färjestad just nu.

Det var Färjestad som förde matchen målmässigt genom att ta ledningen två gånger om – men Skellefteå jobbade sig tillbaka.

Hyllar de unga

Efter Anders Söderbergs 2–2-mål i tredje perioden hade båda lagen ett par heta chanser att avgöra. Men det blev inga fler mål, inte heller i förlängningen, och straffar fick avgöra.

Straffläggningen blev dramatisk. Erik Forssell gjorde 1–0 för Skellefteå men Mikael Johansson kvitterade. Sedan dröjde det tills den tolfte straffen innan det hela kunde avgöras av Johansson.

Färjestad åkte på ett par tuffa avbräck innan matchen och fick kalla in ett par yngre spelare. Johansson hyllade dessa efter matchen.

– Vi gör en kanonmatch, vi har några unga backar (Jonas) Brodin, (Oscar) Klefbom (Niclas) Edman som kommer in sent till samling och är fantastiskt bra där bak, det är bara att njuta av dem. Det är bara att njuta så länge de är kvar i elitserien ett par år till, det är kul att spela med dem.

För Skellefteå AIK innebär förlusten att man tappar den serieledning man tog över från Luleå i förra omgången.

– En helt okej match från våran sida, vi tar lite dumma utvisningar och slarvar ibland men på det stora hela en helt okej bortamatch, säger tränare Anders Forsberg.

ARTIKELN HANDLAR OM