Slutspel – då låser de in sig

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Det blir svårt att ta sig in i Färjestads omklädningsrum i slutspelet.
HOCKEY

Nu isolerar sig elitserielagen.

Spelarna stänger in sig i omklädningsrummet och skador mörkas – allt för att få bästa möjliga förutsättningar i de tuffa matchserierna.

– Det blir mer hemlighetsmakerier nu, säger Färjestads tränare Tommy Samuelsson.

Foto: SCANPIX
Färjestad stänger dörrarna till omklädningsrummet: ”Det blir mer hemlighetsmakeri nu”, säger Tommy Samuelsson.

En vanlig serielunkdag är det inga problem att som journalist vandra in i Luleås omklädningsrum efter träning, ta en kaffe med spelarna och fråga hur det går med Janne Niinimaas knä eller varför Topi Jaakola klev av lördagens match mot Frölunda.

Nu är det andra tider.

Slutspelet gör att laget tar till alla medel för att minska störningsmoment och vid alla träningar är omklädningsrummet stängt för media.

– Nu är det slutspel och då vill vi inte ha folk där inne, säger Luleås tränare Jonas Rönnqvist och pekar mot omklädningsrummet.

– Vi vill ha laget samlat och inte att det ska vara en massa folk, just av smittorisker, sjukdomar och grejer, det är allt mellan himmel och jord.

Vill inte släppa uppgifter

Först var det tänkt att Luleå skulle stänga omklädningsrummet helt även vid matcher, men efter påtryckningar från media meddelade man under gårdagskvällen att det är öppet efter matcherna – men bara i 15 minuter.

Även Färjestad drar åt snaran genom att stänga omklädningsrummet till slutspelet.

På skadefronten är det locket på. Klubbarna berättar inte vad för typ av skador spelarna drabbats av och mörkar eventuella småskavanker.

– Det är självklart att man inte vill offentliggöra alla skador. Har man en öm punkt så kan ju vem som helst enkelt utnyttja det. Det är inget konstigt med det i och med att man möter samma lag i flera matcher, varannan dag.

”Lärt sig från NHL”

HV71:s läkare Lars-Göran Hassel bekräftar att även de kommer minska kommunikationen.

– Det blir lätt upphaussat med skadorna och då kan det vara bättre att man inte säga så mycket utan man låter spelaren återhämta sig ro, sen får man ta det efterhand, säger Hassel.

Linköpings assisterande tränare Magnus Hävelid:

– Nu är det ”upper body” och ”lower body” som gäller. Man har väl lärt sig från NHL, det har säkert kommit lite därifrån. Det är bara onödigt att, om någon skulle ha lite ont i en axel, berätta det utåt. Det tjänar man inget på.

FAKTA

SÅ SLUTER SIG LAGEN I ELITSERIEN

Jörgen Kalitzki, Färjestad:

– Vi stänger omklädningsrummet vid matcher. Vid träning stänger vi även ”förrummet”. Det är av smittorisk, men även för att spelarna ska få vara i fred. Gällande skador blir det mycket ”upper body” och lower body”. Längre intervjuer går via mig som presschef.

Daniel Wengel, HV71:

– Vi gör som vi brukar förutom att spelarna bara är tillgängliga efter matcherna under matchdagar. Det har vi alltid gjort inför slutspelet för att spelarna ska få bästa möjliga uppladdning och inte bli störda av medier som ska göra olika reportage, då kan det göras icke-matchdagar.

Adam Ekman, AIK:

– Vi kör på som tidigare, att man inte får gå in i omklädningsrummet, men att det finns ett ”förrum” där man kan intervjua. Skador rapporteras som vanligt. Spelarna bestämmer själva om de vill bli intervjuade.

Jimmy Peterson, Djurgården:

– Det är okej att gå in i omklädningsrummen vid matcher, däremot stänger vi vid träningarna. Skador försöker vi hålla så hemligt som det går. Längre spelarintervjuer går via mig som presschef.

Anna Hägglund, Skellefteå

– Kring matcher är det som vanligt. Andra dagar hänvisar vi pressen till träningspassen, vi försöker att koncentrera alla intervjuer och grejer kring träningspassen. Vår läkare tar allt som rör skador.

Robert Hedlund, Luleå:

– Fem minuter efter att sista spelare/tränare kommit in i omklädningsrummet efter match så kommer omklädningsrummet att öppnas upp för ackrediterad media som kan komma in och göra sina intervjuer direkt med spelarna i omklädningsrummet. Denna möjlighet gäller i femton minuter

Peter Karlsson, Linköping:

– Inga större ändringar, alla är välkomna i omklädningsrummet efter match som vanligt. Alla intervjuer i samband med träningar och så görs direkt på plats, men man åker inte iväg och gör intervjuer. Alla ska göras på arenan.

ARTIKELN HANDLAR OM