Detroit vill ha sin Färjestadstjärna

Detroit vill ha Axelsson:
”Är 50/50 att jag åker”

HOCKEY

KARLSTAD. Detroit erbjuder Dick Axelsson ett tryout-kontrakt.

Men stjärnan tvekar.

– Just nu är det 50/50, säger han.

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Dick Axelsson bidrog till Färjestads kross i går. För några år sedan tog han chansen och åkte över till NHL – dags igen snart?

Färjestad rivstartade kvartsfinalserien mot Brynäs med en målshow. Förstakedjan, med Per Åslund, Rickard Wallin och Christian Berglund, var högst delaktiga

i segern när de öste in poäng.

Men delaktig var även Dick Axelsson. Hans säsong har varit upp och ner – men med flest positiva inslag.

Nu erbjuder Detroit stjärnan ett tryout-kontrakt. Ett stående erbjudande som Axelsson kan hoppa på så fort han är redo.

– Det ligger i Dicks händer. Han får åka över när han är redo och känner för det, redan i sommar om det är så. När han spelar som bäst håller han NHL-klass och vi tror på honom. Vi tror han kommer lira hos oss en dag, säger Detroits europascout Håkan Andersson.

”Blir glad men...”

Axelsson själv, som vantrivdes under sin senaste sejour i Nordamerika, är försiktig i sina kommentarer om klubben. Men att han lämnar FBK för Detroit redan i år är tveksamt.

– Jag blir så klart glad när jag hör vad de säger. Men sedan får man se hur kontraktet ska se ut och om de verkligen tror på mig. Det kommer krävas några samtal, säger han och fortsätter:

– Men det som du berättar nu, det är det ingen som berättar direkt till mig. Jag får alltid höra det på omvägar.

Kommer du åka över i sommar?

– Det beror en del på hur det går i slutspelet. Just nu tänker jag inte så mycket på Detroit utan fokuserar på slutspelet. Någon gång vill jag spela i världens bästa liga. Men just nu känner jag inget jättesug, jag är inte riktigt redo ännu. Jag har för många dalar.

”Ville inte åka då”

När Axelsson åkte över 2009 fick han spendera mycket tid på läktaren – och då var det Detroit som hade tjatat över forwarden. Nu ligger allt i hans egna händer.

– Då ville jag inte ens åka över från början. Det fanns inte en chans att jag skulle ta en plats i NHL då. Men nu är det lite mer positivt. Men det är mycket som ska stämma och chansen att jag åker över i år är 50/50.

ARTIKELN HANDLAR OM