Karlsson: Mycket till för att AIK ska kunna vända det här

HOCKEY

Det gick inte på 13:e försöket heller.

Färjestad är och förblir ett spöke för AIK.

Nu ska det mycket till för att Stockholmarna ska kunna vända det här.

På jumbotronen inför matchen rullade en massa citat från Sportbladets Lasse Anrell, Tomas Ros och Mats Wennerholm som hade dömt ut AIK inför säsongen.

Jag fick ögonkontakt med sportchefen Anders Gozzi, som bara log mot mig och tecknade ”titta på jumbotronen”.

AIK har varit utdömt av den samlade expertisen och även om Gozzi hävdar att han är arg för att AIK inte togs på allvar så njuter laget nu av att få vara underdog i slutspelet.

Varje seger är en bonus och efter att ha tvingats snålspela för att inte hamna i kvalserien kan laget nu gasa allt framåt.

Fick tillbaka farten

Senast i Karlstad var AIK-spelarna fyllda av respekt inför det på pappret bättre motståndet och slutade åka skridskor efter att man hade tagit ledningen efter sju minuter. Då blev det följdaktligen förlust.

I kväll fick AIK tillbaka den fart och intensitet som laget hade mot HV och redan efter 3.31 höll sig Rastislav Pavlikovsky framme och petade in returen efter Dick Tärnströms skott.

Prestberg skymde

Färjestad replikerade dock blixtsnabbt när Emil Kåberg av alla människor hängde in ett dragskott då Pelle Prestberg gjorde det man ska göra för att få hål på Viktor Fasth – skymde.

Till skillnad mot senast fortsatte dock AIK att åka skridskor och jobbade fram utvisningar. Christian Sandberg tvingade Anders Bastiansen att ta en tripping och i power play höll sig samme Sandberg framme och slog in returen på Tärnströms skott.

Färjestad har ena benet i final

Det luktade AIK-seger lång väg inför tredje perioden. Men Patrik Nemeth fick inte ut pucken ur zonen och gamle slutspelsräven Pelle Prestberg stötte in 2–2.

Färjestad hade sedan marginalerna med sig när matchen stod och vägde. Bara sekunder efter att Daniel Rudslätt prickat ribbkrysset studsade en flipperpuck in mellan benen på Viktor Fasth och tystade Hovet.

Matchhjälte blev backen Jonas Junland, som nog inte ens själv vet hur pucken gick in.

AIK får därmed fortsätta vänta på sin första seger mot Färjestad sedan den 18 januari 2001 då Gnaget vann med 6–4.

Färjestad leder med 2–0 i matcher och är med ena benet i final.