Axelsson mognade – tack vare heta stolen

Så har han utvecklats med hjälp av lagkamraterna

Foto: scanpix
Dick Axelsson (i mitten) har bättre fokus under matcherna i år än tidigare.
HOCKEY

KARLSTAD. Dick Axelsson, 23, är en av de största måltavlorna i årets SM-finalserie.

Den här säsongen har han mognat och fått ordning på sig själv – mycket tack vare ”Heta stolen”-metoden.

– Det är utvecklande att få höra vad ens lagkamrater tycker om en, säger han.

Dick Axelsson var den smått struliga jättetalangen som nu blommat ut till en fullfjädrad stjärnforward i elitserien. I år har han tagit gigantiska steg i den personlig utvecklingen och mognat rejält.

Under uppbyggnadsfasen av FBK valde tränaren Tommy Samuelsson att ta till ”Heta stolen”-metoden. En spelare sattes i mitten av omklädningsrummet och inför halva laget fick spelaren ta del av positiv och negativ kritik från lagkamraterna. Och med facit i hand har övningen slagit väl ut, särskilt i Axelssons fall.

”Intressant övning”

– Det var bra att man fick höra vad de andra tyckte. Det är utvecklande även om det mesta man fick höra var sånt man visste om. Sedan tidigare vet jag att jag ska hålla fokus på mitt spel, inte på det som händer runt omkring, säger Axelsson.

Var det jobbigt att få höra vad alla tycker om en?

– Nja, det var inte så farligt. Vi känner varandra så pass bra i det här laget och det gäller att kunna ha högt i tak och säga det man tycker. De negativa grejerna jag fick höra visste jag om. Men jag tror alla i laget tog åt sig av den negativa kritiken – alla vill ju bli bättre hockeyspelare. Det var en riktigt intressant övning och jag har aldrig gjort den tidigare.

Axelsson, precis som övriga FBK-spelare, har ”Heta stolen”-noteringarna nära till hands i omklädningsrummet, och sneglar på de titt som tätt.

– Ibland kan man ta till såna här metoder, det är inget konstigt. Alla i laget var jättepositiva till detta och ofta var det klockren kritik som spelarna fick höra. Lapparna de fick efter ”Heta stolen” är ett verktyg de kan ha med sig i framtiden, säger tränaren Tommy Samuelsson.

”Mognat enormt”

Vad ville ni uppnå med den här övningen?

– Det kan vara nyttigt att veta vad andra tycker om en. Det är bra att få vetskap om ens egen självbild stämmer överens med den bild lagkamraterna har.

Om Axelssons personliga utveckling säger Samuelsson:

– Han har mognat enormt mycket och har gjort en fantastisk säsong. Han har verkligen tagit ett jättekliv i fokuseringen och ansvarstagandet, säger han och lägger snabbt till:

– Dick är en av de bästa i elitserien. Hans högsta-nivå är ruggigt hög. Han har verkligen en dimension mer i spelet än alla andra.

FAKTA

Axelssons plus och minus från lagkamraterna

Du kan vara ledande i laget.

Riktigt bra offensivt när du vill.

Du har ”allt”.

Bra på att ”få med” pucken.

Positiv inställning, lätt för skratt.

Har en vågmästarroll. Kan bryta mönster.

Härlig kille, bra hockeyspelare.

Ger energi.

Du är den svåraste att möta.

Skoja inte bort allting, det är allvar ibland när killarna säger till dig.

Fokusera på spelet ishockey. Inte domare, motståndare och publik.

Skjut mer, har ett ok skott.

Bit ihop under dåliga dagar.

Ansvaret är ditt, inte de andras.

Träna med bättre fokus.

Skärpa i avsluten på träning.

Tar energi.

Färjestads ”Heta stolen”

I uppbyggnadsfasen i höstas beslutade tränaren Tommy Samuelsson att spelarna skulle få sitta i ”Heta stolen”. Laget delades upp i två läger, vilket innebar att en spelare fick ”stå till svars” inför halva laget. Varje enskild spelare fick komma med positiv och negativt mot spelaren i stolen. Åsikterna skrevs ner på ett papper, skrevs ut och under säsongen har FBK-spelarna haft sin ”Heta stolen”-lapp nära till hands i omklädningsrummet – allt för att peppa och påminna sig själva.