VAPNET: RUTINEN

Därför var Färjestad överlägsna: ”Vi vet vad det handlar om”

Foto: Jimmy Wixtröm
Varit med förut Färjestad som klubb osar vinnarkultur. I dagens lag har tränare och spelare varit med om sammanlagt 56 SM-finaler och vunnit 31 guld.
HOCKEY

KARLSTAD. Färjestad körde över Skellefteå – tack vare tonvis av finalrutin.

När Skellefteå var ängsligt i början trampade Färjestad gasen i botten.

– Vi vet vad det handlar om att spela SM-final, säger Emil Kåberg.

Färjestad har under 2000-talet abonnerat på finalbiljetter och i laget finns massvis med rutin från lägen liknande de här.

I Skellefteå finns det bara en spelare som har vunnit SM-guld, Christian Söderström, med just Färjestad 2006.

Skellefteås unga och orutinerade manskap uppträdde ängsligt och verkade tagna av stundens allvar.

Rivstart av FBK

Färjestad rivstartade och redan efter 1.19 kom 1–0. Emil Kåberg stressade Yared Hagos som la en indianare bakom ryggen, rakt i gapet på Pelle Prestberg som slog in returen på sitt eget avslut.

– Det kändes som att vi hade för stor respekt för Färjestad. Vi var inte inne i zonen från början, spelade inte aggressivt och tog inte för oss utan väntade på att de skulle göra det, säger Jimmie Ericsson, som har rutin från landslagsspel, men som aldrig har spelat en SM-final.

– Svårt att säga om det var nervositet. Jag tror inte det, även om vi började med mycket felpass. Det var inte bra alls i första perioden, säger tränaren Anders Forsberg, som gör sin första säsong som elitserietränare.

Emil Kåberg, som gör sin femte SM-final, vet vad det handlar om.

– Det är alltid bra att ha rutin. Skellefteå har spelat tuffa kvarts- och semifinaler och är inne i det, men visst är det ett snäpp till att spela final. Jag är mycket lugnare nu än i min första SM-final, då hade man så stora förväntningar och tänkte, vad händer nu? I dag vet jag vad det handlar om.

”Jäkligt förbannade”

Innan första perioden var över stod det 3–0.

– Vi var jäkligt förbannade när vi kom in i den första pausen. Ilskan hade byggts upp för varje mål vi släppte in, säger Jimmie Ericsson.

Skellefteå putsade siffrorna på slutet, men Färjestadstränaren Tommy Samuelsson – som totalt har fem guld på elva finaler – hävdar att det är ointressant.

– Det viktigaste är att vinna hockeymatcher. Om det blir med 4–1 eller 5–4 spelar mindre roll. Vi tog första set, det är det som har betydelse, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM