– Jag har fått en del skit ...

Fredrik Sjöström om flytten till fiendeland: ”Jättebra alternativ”

Foto: Foto: JERKER IVARSSON
FRÅN NHL tILL VÄRMLAND Fredrik Sjöström har spelat i fyra olika NHL-klubbar. Bilden är från tiden när han bodde i Phoenix och spelade för Coyotes. Nu byts världens bästa liga mot elitserien och spel i Färjestad.
HOCKEY

Ett tio år långt hockeyäventyr i Nordamerika är över.

Montreal Canadiens hade kunnat förlänga det, men Fredrik Sjöström är glad över att vara hemma i Sverige igen – trots att Kungälvssonen valde fiendeland i Färjestad.

– Jag har fått en del skit av polarna, säger Sjöström och skrattar.

Sportbladets avslöjande att Färjestad värvar Fredrik Sjöström, 28, slog ner som en bomb i går, och gjorde mästarnas lagbygge komplett.

Sjöström är med sina 489 NHL-matcher en av de mest meriterade hemvändarna – men sprängkraften i övergången ligger snarare i göteborgarens förflutna i Frölunda. Som 17-åring gjorde han ett 30-tal elitseriematcher i Göteborgslaget innan han draftades av Phoenix Coyotes och stack över till Nordamerika efterföljande säsong.

Montreal intresserat

– Min agent pratade med Frölunda tidigt i sommar men de gjorde klart att de redan hade fullt lag. Det är väl inget att hymla om att Frölunda låg högt upp på min lista över tänkbara klubbar. Men när det inte gick att lösa kändes Färjestad som ett jättebra alternativ, säger Fredrik Sjöström som redan fått ta emot både grattishälsningar och gliringar för sitt nya kontrakt.

– En del skit av polarna har jag fått. Många är ju die hard-frölundaiter, men det är med glimten i ögat så jag ska nog klara av det, säger Sjöström och skrattar.

Helst hade han dock sett en fortsättning i NHL. Men när sommarlugnet hann bytas mot en oro inför framtiden var det dags att ge upp drömmen. Sportbladet kan avslöja att Montreal Canadiens visade störst intresse av NHL-lagen, men att Färjestad var mer konkreta i sitt handlande.

– Det kom aldrig några riktigt bra bud, trots att vi hörde oss för hos flera klubbar. Jag var tydlig med att jag inte skulle åka på nån try out, antingen skulle en klubb vilja satsa på mig eller så fick det vara. När Färjestad sen kom in i bilden gick det väldigt fort, och det är gött att jag vet vart jag ska ta vägen i höst, säger Sjöström som valde mellan FBK och Ulf Samuelssons Modo.

Vad vägde över till Färjestads fördel?

– Flera faktorer egentligen. Modo var ett jättebra alternativ, men Karlstad är närmare hemmet i Göteborg och så kommer jag till en anrik klubb som kan vinna SM-guld.

Vad hoppas du kunna bidra med?

– Jag har haft en ganska defensiv roll i NHL, även om jag en gång i tiden draftades som en offensiv spelare. Förhoppningsvis ska jag kunna bidra med mer i anfallsspelet i elitserien än vad jag har gjort i NHL.

Nästa: ’Henkes’ bröllop

Har du kommit hem för att stanna?

– Det vore fel att säga att jag siktar på att komma tillbaka till NHL efter en säsong i elitserien. Jag har ett ettårskontrakt med Färjestad och efter det får vi se var jag landar. Men jag kan absolut tänka mig att stanna i Sverige resten av karriären.

Ändå så lämnar du landet redan på måndag?

– Ja, haha. Jag har lovat Henrik Lundqvist att jag ska vara toastmaster på hans bröllop i Karibien. Han gick på mitt så det är det minsta jag kan göra. Det var väl inte den bästa tajmningen med tanke på Färjestad, men jag har pratat med dem och fått klartecken att jag kan ansluta lite senare.

FAKTA

VAD KAN DU OM FÄRJESTAD OCH KARLSTAD, SJÖSTRÖM?

Hur många bor i Karlstad kommun?

Svar: 200 000.

(Rätt svar: 85 842)

FEL!

Karlstad ligger vid ett delta där en älv möter en insjö. Vad heter älven och vad heter insjön?

Svar: Älven kan jag inte men insjön är Vänern.

(Rätt svar: Klarälven och Vänern)

FEL!

Vilket år fick Karlstad sina stadsrättigheter?

Svar: 1720.

(Rätt svar: 1584)

FEL!

Hur många SM-guld har FBK vunnit?

Svar: 12.

(Rätt svar: 9)

FEL!

Vem har gjort flest poäng i FBK genom tiderna?

Svar: Håkan Loob.

(Rätt svar: Håkan Loob, 500 poäng)

RÄTT!

FAKTA/ FREDRIK SJÖSTRÖM

Namn: Fredrik Sjöström.

Född: 6 maj 1983 i Färgelanda. Uppväxt i Kungälv.

Längd: 185 cm.

Vikt: 99 kilo.

Position: Ytterforward.

Klubbar i karriären: Modo (J18, J20), Västra Frölunda (elitserien), Calgary Hitmen (WHL), Springfield Falcons (AHL), Utah Grizzlies (AHL), Phoenix Coyotes (NHL), New York Rangers (NHL), Calgary Flames (NHL), Toronto Maple Leafs (NHL).

Aktuell: Är klar för svenska mästaren Färjestad till nästa säsong.