FBK-seger - ”trots” publiksiffran

Timrås matchsvit bruten

HOCKEY

Utspelat i två perioder.

Ändå var Timrå en ramträff från poäng.

– Det hade varit ruskigt orättvist om vi vunnit den här matchen, säger Timråtränaren Tomas Montén efter att Färjestad brutit lagets segersvit i Karlstad och vunnit med 3–1.

Timråmålvakten Daniel Bellissimo, som förra säsongen gjorde stor succé i BIK Karlskoga, trivdes i återkomsten till Värmland. Under de två första perioderna var det italienaren som nästan på egen hand höll Medelpadslaget kvar i matchen.

Endast två gånger i numerärt underläge, Magnus Nygren med ett skott från blå med blott tre sekunder kvar av första och Marcus Paulsson tidigt i den andra, fick Bellissimo se sig överspelad.

– Vi är otroligt dåliga i första perioden, det är bara ett lag på banan. Där var det Bellissimo som höll oss kvar i matchen, medger Tomas Montén.

I båset intill stod Färjestadstränaren Leif Carlsson och kunde inte förstå att hans lag bara hade en 2–0-ledning inför tredje perioden.

"Äger de två första"

– Vi äger de två första perioderna helt och hållet, bara i första skapar vi tio kvalificerade målchanser. Men vi måste göra mål på fler av dem. När vi har ett sånt övertag måste vi stänga matchen, säger han.

För när Timrå inledde tredje perioden med en man mer på banan och gav Max Friberg, svensk målkung under JVM förra säsongen, gästerna hopp. Färjestad lämnade Friberg helt fri framför mål och Fredrik Pettersson-Wentzel kunde ingenting göra åt 19-åringens rappa avslut.

Det var starten på en lång kvitteringsjakt från Timrå som tog över matchen fullständigt. Färjestad, som skapat chanser för att punktera den i de två första perioderna, hade långa stunder svårt att komma ur egen zon.

Tackar målvakten

– I sista perioden är det vi som får tacka målvakten. "PW" räddar oss när vi i stort sett bara fredar oss och slår iväg puckarna, säger Carlsson.

– Matchen kunde ha varit slut betydligt tidigare men vi fick energi av målet tidigt i tredje och är ett ribbskott från kvittering. Men Färjestad vinner rättvist, säger Montén som fick se Färjestads norske center Anders Bastiansen sätta 3–1 i tom bur med halvminuten kvar.

Det betydde ett trendbrott, Timrå hade nämligen fyra raka segrar i Karlstad innan torsdagskvällens match.

Anmärkningsvärd var även publiksiffran på endast 5 127 åskådare. En av de sämsta sedan den nya arenan byggdes i Karlstad 2001.

FAKTA

Matchfakta:

Färjestad–Timrå 3–1 (1–0, 1–0, 1–1)

Första perioden: 1–0 (19.57) Magnus Nygren (Mikael Johansson, Rickard Wallin) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2–0 (3.00) Marcus Paulsson (Christian Berglund) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–1 (0.30) Max Friberg (Jonathan Hedström, Sebastian Erixon), 3–1 (19.28) Anders Bastiansen (Per Åslund) mål i tom kasse.

Skott: 28–22 (15–7, 9–6, 4–9).

Utv, Färjestad: 4x2. Timrå: 5x2.

Domare: Tobias Björk, Boden, Shane Warschaw, Gävle.

Publik: 5 127.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM