Färjestad sköt vilt - föll ändå

Skellefteå vann efter förlängning

HOCKEY

Fjorton 90-talister i truppen, annorlunda coachning och en storspelande Joacim Eriksson i Skellefteå-kassen.

Det räckte till segern borta mot Färjestad. Skellefteå vann elitseriemötet i förlängning med 2–1.

– Spelarna får lära sig fort och på sikt är det en fördel, man jag vill inte ha så många spelare borta, sade Skellefteås tränare Anders Forsberg.

Foto: SCANPIX

Skellefteå har flera viktiga spelare (Jimmie Ericsson, Edouard Bellemare, Oscar Möller) på skadelistan och kom med ett ungt manskap till Karlstad. De blev stundtals hårt tillbakapressade, men genom hårt arbete orkade man kriga till sig en förlängning. Då drog gästerna också det längsta strået. Niclas Burström fick stå ensam framför FBK-målet och lyfta in segerpucken.

Anders Forsberg, som hade 13 spelare födda 1990 eller senare på isen, kände ingen extra stolthet över skalpen, trots att laget var så ungdomligt och orutinerat.

– Jag tänker inte så, man har det laget man har.

Annorlunda ledarroll

Men den unga truppen tvingade Skellefteåtränaren att ändra sitt ledarskap.

– Det är ett stort steg att ställas mot spelare som Rickard Wallin och Christian Berglund. Då får man räkna med misstag och försöka korrigera, lära och förklara för spelarna. Det blir lite annorlunda i båset. Man kan liksom inte säga till dom och köra över de största spelarna utan man får hitta andra sätt att vinna matchen på, sade han.

Färjestad sköt totalt 44 skott på mål, men bara ett passerade Joacim Eriksson i motståndarburen. Han var fenomenal, men fick samtidigt bra hjälp av försvaret.

– Jocke Eriksson måste få ett extra plus, men sen får vi även ett tidigt ledningsmål som hjälper oss. Vi kan gå ledningen, sade Forsberg.

Många skott, ett mål

Skellefteå startade matchen bäst och första målet kom efter en tre-mot-två-situation, där Joakim Lindström åkte över blå och passade snyggt fram till Oscar Lindberg som högg på direkten.

Mest, men inte bäst, var det dock Färjestad som sköt. Trots ett bombardemang var det bara mål Rickard Wallin som blev målskytt i Färjestad när han hittade en lucka i numerärt överläge.

– Det är givetvis en bitter förlust för oss. Vi stångar oss blodiga, men hittar ingen väg att ta oss förbi deras försvarsmur, sade Leif Carlsson, tränare i FBK.

FAKTA

Matchfakta:

Färjestad–Skellefteå 1–2 e förl (0–1, 0–0, 1–0, 0–1)

Första perioden: 0–1 (8.23) Oscar Lindberg (Joakim Lindström, George Holloway).

Tredje perioden: 1–1 (10.54) Rickard Wallin (Mikael Johansson, Magnus Nygren) spel fem mot fyra.

Fjärde perioden: 1–2 (1.04) Niclas Burström (Fredrik Lindgren, George Holloway).

Skott: 44–20 (14–6, 15–5, 15–7, 0–2).

Utv, Färjestad: 3x2. Skellefteå: 7x2.

Domare: Christer Lärking, Stockholm, och Marcus Linde, Kungälv.

Publik: 5 816.

TT