”De har varit väldigt noga att peka ut att de inte tycker om oss”

Brynäs–Färjestad mer och mer infekterat

HOCKEY

Hockeykriget mellan Brynäs och Färjestad fortsätter.

Matcherna mellan de båda lagen har utvecklats till rena hatmötena.

– De har varit väldigt ­noga med att peka ut att de inte tycker om oss och det är ömsesidigt, ­säger Färjestads lag­kapten ­Rickard Wallin.

hockeykrig Under de senaste åren har en stor rivalitet byggts upp mellan Brynäs och Färjestad – och gårdagens möte var inget undantag. Det var ­irriterat från första nedsläpp, och i den andra perioden var matchen nära att urarta.

Lagen har tre gånger på de fyra senaste åren stött på varandra i slutspelet och det har bidragit till att det byggts upp en stark rivalitet. Gårdagens match i Läkerol Arena var inget undantag. Det var irriterat från första nedsläpp och i den andra perioden var matchen nära att urarta.

”Ingen vill vika sig”

– Det finns en historia som Brynäs så glatt pekade ut förra säsongen och det är bara att instämma. Det är ingen som vill vika ner sig och det tänkte vi absolut inte göra i den här matchen heller, säger Rickard Wallin.

Det började redan i den första ­perioden då Brynäsbacken Simon Bertilsson satte in en tackling på just Wallin.

– Vad ska jag säga? Han ser att jag inte är beredd och satsar ändå, jag har tur att jag kommer undan. Jag har inte pucken och är bara glad att jag inte gjorde illa mig. Det var exakt en sådan situation som då han ”dödade” den där killen i Luleå (Jonas Berglund), säger Wallin.

Bertilsson fick två minuter för interference.

– Jag trodde att Wallin skulle få pucken och sedan försöker jag bara undvika så mycket som möjligt. Det blir en tvåa för interference och det var helt rätt, säger Bertilsson.

Knock och matchstraff

Nästa omtalade situation slutade med matchstraff. Patrik Lundh knockade Victor Berglind med en tackling. Färjestadsforwarden fick matchstraff och efter att domarna granskat situationen i efterhand valde de att uppgradera det till match penalty, vilket innebär minst en matchs avstängning:

Berglind kunde inte mer och kan ha drabbats av en hjärnskakning:

– Vi kommer få besked i morgon (i dag). Risken finns att det är en hjärnskakning och vi valde att ta det säkra för det osäkra, säger Brynäs massör Glenn Hellström.

Under fredagen meddelade disciplinnämnden att de ska granska Patrik Lundhs tackling på måndag.

Därför är det så infekterat mellan Brynäs och färjestad

Czarnecki-gate

Bara veckor innan lagen skulle mötas i SM-kvartsfinal gjorde Färjestad klart med dåvarande Brynästränaren Niklas Czarnecki. Han hade ett år kvar på kontraktet men valde att utnyttja en klausul och i stället flytta till Karlstad. Efter bara några månader fick Czarnecki sparken.

Tandskyddsbråket

I en seriematch strax innan förra årets slutspel utbröt ett jättebråk i periodpausen. Händelsen som startade bråket var att Färjestadsforwarden Christian Berglund tog tandskyddet av Brynäscentern Calle Järnkrok.

psykkriget före slutspelet

När det stod klart att lagen skulle mötas i förra årets semi-final jublades det i Brynäs omklädningsrum:

– Det finns inget annat lag jag heller slår ut i en semi-final än just Färjestad, och då är jag hundra procent ärlig, sa backen Mattias -Ekholm.

Filmningsbråket

I en av kvartsfinalmatcherna för två år sedan brakad det loss rejält.

Jonathan Granström gick till attack mot Färjestad i allmänhet och centern -Mikael Johansson i synnerhet.

Brynäscentern tyckte att Färjestad ”var ett italienskt fotbollslag som bryter l-årbenet efter varenda tackling”.

Om Mikael Johansson sa Granström:

– Han har brutit benet fem gånger hit-tills. Jag blir hellre överkörd fem gånger än att någon slänger sig för att man snuddar dem.