De jagas – av rysk storklubb

KHL-jätten SKA St Petersburg vill värva Salak och Granqvist – mitt under pågående säsong: ”Tror inte de erbjuder några småsummor”

1 av 2
SUCCÉDUO Under ledning av Erik Granqvist har Färjestads Alexander Salak blommat ut till elitseriens hetaste målvakt. Nu uppges SKA St Petersburg vara intresserade av duon. ”Jag har hört rykten”, säger sportchef Jörgen Jönsson.
HOCKEY

Målvaktsstjärnan Alexander Salak och mannen bakom succén, Erik Granqvist, kan vara på väg att lämna Färjestad.

Sportbladet kan avslöja att superklubben SKA St Petersburg vill värva duon mitt under pågående säsong.

– Vi har kontrakt med Salak, men om vi pratar­ SKA St. Petersburg så tror jag inte de erbjuder några småsummor, säger Sportchef Jörgen ­Jönsson.

Alexander Salak är elitseriens hetaste målvakt. Med en räddningsprocent på 93,87 och fem hållna nollor är han bäst i elitserien i båda de målvaktsligorna. Tjecken är ytterligare en i raden av målvakter som blommat ut i Karlstadlagets målvaktsfabrik under ledning av målvaktstränare ­Erik Granqvist.

Men nu ska alltså en av Europas absolut mäktigaste och rikaste klubbar, SKA St. Petersburg, vilja ta konceptet rakt av. Enligt uppgifter till Sportbladet ska KHL-laget, som just nu toppar den västra divisionen, vilja värva duon så fort som det är möjligt.

Att det handlar om en dubbelaffär ska enligt uppgifter till Sportbladet vara ett krav från både Salak och Granqvist.

– Jag har kontrakt med FBK till sista april 2014. Du får ta det här med Jörgen Jönsson, hälsar Erik Granqvist i ett sms apropå uppgifterna.

Jörgen Jönsson:

– Något bud på de två tillsammans har jag inte hört talas om, säger ­Färjestads sportchef som ändå inte är förvånad över intresset för Salak.

– Jag har också hört rykten om erbjudanden från olika klubbar att köpa loss honom men ännu så har vi inte fått något konkret bud.

”Får fundera”

Alexander Salak har, precis som Granqvist, kontrakt även över nästkommande säsong men Jönsson öppnar ändå för en försäljning.

– Vi har kontrakt med Salak, men om vi pratar SKA St.Petersburg så tror jag inte de erbjuder några småsummor så då får vi ­såklart fundera på det.

Produkter ur Färjestads målvakts-fabrik

CRISTOPHER NIHLSTORP, 28

I Färjestad: 2010-2012

Kommentar: Kom till Färjestad med två elitserie‧säsonger i Rögle i bagaget där han kämpat för att komma över 90 i räddningsprocent. I Färjestad klev han under andra året fram till en av seriens bästa målvakter med 92,8 i räddningsprocent. Därefter lämnade han för NHL och Dallas där han under lockouten tillhört Texas Stars.

ROBIN RAHM, 26

I Färjestad: 2009/10.

Kommentar: Kom till Färjestad från allsvenska bottenlaget Borås. Spelade 19 matcher redan första elitseriesäsongen innan han stängdes av för dopning.

Nu åter i elitserien för Brynäs där han delar förstespaden med Johan ”Honken” Holmqvist.

HENRIK KARLSSON, 29

I Färjestad: 2009/10.

Kommentar: Kom från Södertälje till Färjestad 2009 som ersättare till Jonas Gustavsson. Värvades direkt till San Jose Sharks dit han åter lånades ifrån under säsongen. Under sitt år i Färjestad var han en av ligans bästa målvakter och fick också göra landskampsdebut. Tillhör Calgary Flames nu, där han under två säsonger fått 28 matcher i kassen.

JONAS GUSTAVSSON, 28

I Färjestad: 2007-2009.

Kommentar: Förde en ganska anonym tillvaro i allsvenska AIK fram till klubbytet. Men ‧efter en säsong bakom Reinhard Divis växte ”Monstret” som han kom att kallas fram till en gigant säsongen 2008/09. 93,2 i räddningsprocent under serien förbyttes till galna 96,1 procent i slutspelet där han släppte in i snitt ett mål per match i 13 matcher.

Lämnade för Toronto och tillhör nu Detroit Red Wings organisation.

CHRISTOPHER H. LINDBERG, 27

I Färjestad: 2005/06-2007/08.

Kommentar: Kom till Färjestad redan året före Erik Granqvist. Växte in i elitseriekostymen och spelade sin sista säsong i klubben 29 grundseriematcher. Därefter lämnade han för allsvenska AIK som han var med och förde upp i elitserien innan han lade av som ishockeyspelare efter en säsong bakom Viktor Fasth i elitserien.