Från juniorlaget – till kvartsfinalhjälte

”För några veckor sedan såg det mörkt ut”

HOCKEY

Comeback efter skada i juniorlaget i helgen. I första SM-kvartsfinalen i ishockey visade Mikael Johansson att magin finns kvar.

Två avgörande passningar från hans klubba gav Färjestad 4–2-seger mot Modo.

– Skönt för självförtroendet, säger 27-åringen.

Foto: BILDBYRÅN
Per Åslund och Mikael Johansson jublar efter 3-2-målet.

Mikael Johansson, uttagen i Tre Kronor så sent som förra säsongen, har haft en tung vinter. I november tvingades han till höftoperation och ett två månader långt uppehåll.

Värmlänningen kom tillbaka i januari men hann inte spela mer än en månad innan höftproblemen återkom och en ny rehabiliteringsperiod inleddes. Det var långt i från säkert om det skulle bli något mer spel i vinter för spelgeniet.

– För några veckor sedan såg det mörkt ut. Det är klart man inte mår bra när man sitter hemma och den roligaste delen av säsongen väntar, säger Mikael Johansson.

Men så i helgen gjorde han comeback och spelade två matcher med Färjestads J20-lag. 27-åringen fick precis det besked han hoppats på:

Höfterna höll.

Lite skillnad på J20-match

Och när slutspelet drog i gång fanns han med på isen.

– Jag försökte spela enkelt i början och komma in i det, det är ändå lite skillnad på en J20-match och en slutspelsmatch mot Modo och jag var inte så delaktig i spelet de första två perioderna. Men i tredje perioden försökte jag hålla i puck lite mer – skönt att få lite utdelning då också, säger Johansson som klev in i huvudrollen på allvar.

Vid Färjestads 3–2-mål var det han som i numerärt överläge hittade Per Åslund fri framför mål.

– Jag väntade tills målvakten kollade åt andra hållet och hittade Åslund som stod bra framför mål.

Tio minuter senare vann Johansson puck i sarghörnet efter att Modobacken Richie Regehr fumlat.

– En slumppuck jag snappade upp, Marius Holtet var fri och gjorde ett snyggt avslut. Skönt för självförtroendet att göra de poängen.

En Mikael Johansson i slutspelsform kan bli en riktig joker för Färjestad och han ger laget en ytterligare dimension framför allt i numerärt överläge. Och det var just i den spelformen Färjestad grundlade tisdagens 4–2-seger som gav dem 1–0 i matcher.

– Vi gör en bra match i spel fem mot fem men Färjestad krossar oss i "special teams" och har bättre disciplin, säger Modotränaren Ulf Samuelsson.

FAKTA

Färjestad–Modo 4–2 (1–2, 1–0, 2–0

kvartsfinal 1 i bäst av 7

Första perioden: 1–0 (4.58) Per Åslund (Magnus Nygren, Chris Lee), 1–1 (8.31) Niklas Sundström (Kyle Cumiskey, Per–Åge Skröder), 1–2 (10.04) Marcel Müller (Richie Regehr, Mikko Kousa).

Andra perioden: 2–2 (7.13) Chris Lee (Jack Connolly) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3–2 (2.33) Per Åslund (Mikael Johansson, Joakim Hilding) spel fem mot fyra, 4–2 (10.06) Marius Holtet (Mikael Johansson, Jack Connolly).

Skott: 33–26 (11–12, 13–8, 9–6).

Utv, Färjestad: 6x2. Modo: 7x2, 1x10.

Domare: Thomas Andersson, Gävle, och Patrik Sjöberg, do.

Publik: 5 809.

Återstående matcher

Match 2, 14 mars: Modo-Färjestad

Match 3, 16 mars: Färjestad-Modo

Match 4, 18 mars: Modo-Färjestad

Ev match 5, 20 mars: Färjestad-Modo

Ev match 6, 22 mars: Modo-Färjestad

TT