Der här håller inte, Färjestad

Abrahamsson: Färjestad i otakt – Luleå har rätt mix

HOCKEY

LULEÅ. Man kan säga att Färjestad gjorde ett ärligt försök, att de presterade en bättre match än senaste, att en dubbel­utvisning förstörde möjligheterna.

Sanningen är att Färjestad inte var speciellt nära att rubba Luleå.

Inte den här gången heller.

Hans Abrahamsson.

I korridoren utanför Färjestads omklädningsrum talades det om sju matcher.

– Nu ska vi se till att vinna på hemma­plan, det här är en matchserie som kommer att gå långt. Vi har en bra känsla i laget och en stor tro på att vi kommer att sno runt det här, sa exempelvis Ole-Kristian Tollefsen.

Den sympatiske norrmannen kanske ser något jag inte ser, eller så säger han bara det han måste. Det jag ser är ett lag som inte går i takt och där alldeles för många spelare underpresterar.

Klubbens signum under 2000-talets slutspel har varit det kollektiva försvarsspelet och en stenhård disciplin. I går var det framför allt där man inte räckte till.

En ishockeymatch går i vågor och innehåller flera olika matchbilder, när den summeras vinner laget som har hanterat helheten bäst. Där var Luleå överlägset och därför vann man igen.

Första perioden var ändå klart bra från Färjestad sida.

Sedan inleddes det som blev avgörande för matchen. I slutsekunderna av den första perioden drog Patrik Lundh på sig en korkad utvisning när han drog klubban i nacken på Jan Sandström.

Bara 20 sekunder in i den andra perioden åkte Ole-Kristian Tollefsen ut för en hög klubba, där Cam Abbott visserligen såg ut att förstärka situationen.

FBK sålde sig för billigt

Under de två utvisningarna gjorde Luleå två mål. Klart att 1.40 i spel tre mot fem är ett extremt tufft läge. Ändå tycker jag att Färjestad sålde sig alldeles för billigt – både i positionsspelet och i vilka spelare de valde att ha på isen.

Med Tollefsen i utvisningsbåset var Anton Grundel och defensivt svage Ville Lajunen Färjestads val. Varför inte spela med en back och två forwards när man har så extremt skickliga penalty killers i Wallin, Bastiansen och Holtet?

Extremt svårslagna

Efter de två målen krackelerade Färjestads kollektiva spel på ett sätt som vi inte är vana att se under slutspel. Med nästan två perioder kvar att spela blev det frustration och egna initiativ i stället för att följa den gemensamma matchplanen.

Färjestad försökte spela desperat men gjorde det inte tillsammans. Några spelare jagade tacklingar över hela isen, andra åkte mest och gömde sig.

Samtidigt som Färjestad trampat luft i de två första matcherna finns det alltid en motståndare. Och som Luleå spelar just nu är de extremt svårslagna.

Nyförvärven i avgörande roller

Det är imponerande att se hur klubben har analyserat förra säsongen debacle mot AIK.

Tränare Rönnqvist och sportchef Bergström har byggt om laget och hittat exakt rätt i mix för att gå långt i ett slutspel.

I går hade två av nyförvärven direkt avgörande roller.

Spelgeniet Linus Klasen var arkitekten till både 2–1 och 3–1.

Anton Hedman var kung i det fysiska spelet. Han kunde sätta in både schysta och oschysta tacklingar som gav energi till det egna laget och sänkte moralen hos Färjestad.

Så vad ska Färjestad göra?

Ja, att utmana Luleå på någon sluggerfest tror jag inte ett dugg på.

Färjestads möjlighet att vända det här är att stenhårt och kollektivt följa den matchplan man kommit överens om.

Vad som talar mot att det ska lyckas är att inte alla ser ut att vara med på tåget.